Jedna od najzdravijih voćki na svijetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

Limun je odličan za detoksikaciju tela, zbog čega mnogi preferiraju ispijanje limunade, ali zapravo, sok limuna nije najbolji način da izvučete sve zdrave nutrijente iz ovog voća. Najbolja varijanta jeste smrznuti limun, i to konzumiranje zajedno sa korom, jer je ona zapravo najzdraviji dio ovog tropskog voća.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Naučnici su otkrili da kora limuna može značajno da poboljša imunitet, a sadrži materije koje sprečavaju rak, reguliše holesterol, leče infekcije i izbacuju parazite i bakterije iz tela.

Neki od najznačajnijih benefita limuna:

Sprečava astmu, jača imunitet, bori se protiv upale, detoksikuje jetru i bubrege, reguliše krvni pritisak, sprečava rak, pomaže lečenju anksioznosti i depresije.

Ako je verovati nedavnom istraživanju, limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od samog voća, a dokazano je i da može da uništi ćelije raka debelog creva, pluća i dojke. Ono što je najvažnije jeste to što materije iz limuna i njegove kore uništavaju samo maligne ćelije, dok zdrave ćelije organizma ostaju zaštićene.

Lekar i nutricionista Merilin Grenvil tvrdi da kora mnogih voćki može da vam poboljša zdravlje. Budući da je kora veoma gorka, Grenvil preporučuje da limun zamrznete, a zatim sameljete zajedno sa korom, semenkama i pulpom.

Tako izrendan limun dodajte u čaj, smuti, supu, salatu, desert i zaštitićete se od opakih bolesti, kažu naučnici.

Napomena: Veoma je važno da limun dobro očistite od prljavštine i pesticida pomoću jabukovog sirćeta.

(Izvor:Pravda.rs)