Nikola Tesla, koji je svojim brojnim izumima stekao svetsku slavu, rođen je na današnji dan, pre tačno 160 godina u Smiljanu kraj Gospića.

Iako ga danas ceo svet nepodeljeno smatra genijem, njegovi savremenici smatrali su ga čudakom. O njegovim izumima zna se mnogo, ali o njegovom se životu ni danas ne zna puno. Donosimo vam neobične činjenice o Tesli koje sigurno niste znali.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

1. Živeo je u celibatu

Bio je uveren da bi seks naškodio njegovom intelektu pa ga se odrekao. „Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi“, rekao je jednom prilikom.

2. Bio je opsednut brojem tri

Brojne radnje radio je triput zaredom zbog čega mnogi sumnjaju da je bolovao od opsesivno-kompulsivnog poremećaja. Ruke je prao tri puta zaredom, a pre ulaska u zgradu obišao bi je tri puta.

3. Voleo je golubove

Osim što ih je hranio u parku, često ih je donosio u svoju sobu. „Voleo sam je kao što muškarac voli ženu i ona je volela mene. Dok sam je imao, moj je život imao svrhu“, rekao je o jednoj golubici za koju se vezao.

4. Mrzeo je bisere

Nije čak želeo ni da razgovara sa ženama koje su ih nosile, a nikada nije pojasnio razlog toj mržnji.

5. Predvideo je da ćemo imati pametne telefone

Jedan od manje poznatih uređaja koje je predvideo je pametni telefon. Naime, Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Džonu B. Kenediju izjavio: „Kad uvedemo bežični sistem, ceo svet će se pretvoriti u veliki mozak. Bićemo u stanju da komuniciramo jedni s drugim nezavisno od udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju videti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi biće neverojatno jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovek će moći da nosi takav uređaj u džepu“.

6. Poslednju deceniju svog života proveo je u hotelskoj sobi

Sponsored Links:

Soba 3.327 hotela „Njujorker“ bila je njegov dom poslednjih deset godina. Soba se nalazila na 33. spratu što je još jedan dokaz koliko je voleo broj tri.

7. Bio je pristalica eugenike

Verovao je da „inferiorni“ ljudi ne treba da imaju potomstvo. „Za sto godina neće se događati da se normalna osoba razmnožava s osobom koja joj intelektualno ne odgovara“, napisao je 1935. godine.
Foto: Marina Lopičić Foto: Marina Lopičić

8. Bio je uveren da će muškarci postati inferiorni ženama

„Ova borba za ravnopravnost polova završiće se novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena“, rekao je.

9. Tvrdio je da je izumeo laser smrti

Prema njegovim rečima taj laser može uništiti 10.000 neprijateljskih aviona s udaljenosti od 320 kilometara, ali te beleške nikad nisu postale dostupne javnosti.

10. Obožavao ga je Mark Tven

Sponsored Links:

Prema jednoj legendi, Tesla je navodno rešio Tvenove probavne probleme Tven je, naime, posetio Teslu, a nakon što mu je ovaj demonstrirao jedan svoj eksperiment, Tven se toliko oduševio i uzbudio da je momentalno došao kraj njegovim probavnim problemima.

11. Njegovoj majci su rekli da je „dete tame“

Tesla je navodno rođen za vreme oluje, u noći s 9. na 10. juli, 1856. (umro je 1943.). Babica je to protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dete biti „dete tame“, na šta se majka navodno suprotstavila babici i odgovorila joj da će njeno dete biti „dete svetlosti“. Pokazalo se da je njegova majka bila u pravu.

Sponsored Links: