Arheolog Ivana Grujić navodi da crkva potiče iz doba rane Vizantije i vladavine cara Iraklija.

U Orahovici kod Srebrenice otkriveni su temelji srednjovekovne crkve veličine 14×12 metara koja, prema procenama arheologa, najverovatnije potiče iz šestog veka, a tamo su pronađeni i skeleti i novac iz tog doba.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Ivana Grujić, arheolog Muzeja “Hercegovina” iz Trebinja, navodi da crkva potiče iz doba rane Vizantije i vladavine cara Iraklija, dok je na istoj lokaciji tokom rimskog perioda tu postojalo rudarsko selo, a kroz to naselje prolazio je put za Vlasenicu i vodio dalje za Dubrovnik.

– Pronašli smo ženski ljudski skelet. Pored temelja crkve nađeni su fragmenti kandila, komadi stakla i freskomaltera, a u temeljima se nalazi i rimski nadgrobni spomenik iz prvog ili drugog veka – pojasnila je Grujić.

Sveštenik Pravoslavne crkvene opštine Srebrenica Aleksandar Mlađenović kaže da su temelji stare crkve slučajno otkriveni tokom priprema za gradnju nove crkve na tom lokalitetu.

– Nismo imali informacija da je tu bila jedna od srednjovekovnih crkvi. Imali smo sreće da je u to vreme grupa arheologa radila na konzerviranju dva rimska grada u Skelanima kod Srebrenice. Našli su vremena i za iskopavanje ovih zidina. Nakon kompletnih arheoloških radova, koji će se nastaviti u proleće, uradiće se konzerviranje temelja crkve i nastaviti gradnja nove – navodi Mlađenović.