Milan Mikić za jedan dan svog rada zaradi prosečnu srpsku platu.Milan Mikić iz Velike Obarske u Republici Srpskoj već trinaest godina uzgaja japanske prepelice, tri godine amaterski i deset godina profesionalno, i sa zaradom od približno 60.000 evra godišnje sa porodicom živi i više nego kvalitetno.

Na farmi u svakom trenutku ima oko 5.000 prepelica i dnevno proizvodi oko 2.500 jaja.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Iako se često može čuti da se od poljoprivrede ne može dobro živeti, Milan to poriče i tvrdi da je s proizvodnjom od 600.000 prepeličijih jaja godišnje ubedljivo najveći proizvođač u BiH. Jaja se mogu pronaći u skoro svim najvećim tržnim centrima BiH. Na farmi mu pomaže sin Branko, medicinski tehničar.

– Prateći literaturu, odlučio sam da uzgajam prepelice. U početku sam izrađivao samo kaveze, po uzoru na jednu farmu u Francuskoj. Počeo sam s jatom od pedesetak, a sada imam oko 5.000 prepelica. Menjam ih dva puta godišnje. Sada već proizvodim i matična jata, a imam finansijsku podršku resornog ministarstva za to – kaže Mikić

POGLEDAJTE VIDEO:

Kaže da je već edukovao mnoge koji su odlučili baviti se uzgojem prepelica.

– U kavezima na svake četiri ženke imam po jednog mužjaka. I meso je zdravo i ukusno. Ima dosta i ulaganja, jer hrana se bitno razlikuje od one za živinu – govori Mikić.

U Srbiji inače jedno prepeličje jaje košta između 12-15 dinara, a jedna prepelica oko 60 dinara.

(Izvor:Srbijadanas.com)