OVO JE NAJVEĆA TAJNA IGORA JURIĆA: Krio je toliko dugo, NACIJA U ŠOKU

129

Prošao je specijalističke obuke u Belgiji, Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Osijeku, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije

Igor Jurić (Subotica, 20. novembar 1973) srpski je pravnik, bivši fudbaler i fudbalski trener, društveni aktivista i osnivač Fondacije „Tijana Jurić”.

Rođen je u 1973. godine u Subotici. Studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a paralelno sa tim igrao fudbal u FK Spartak iz Subotice, kao i nekim manjim klubovima. Kasnije je tu radio kao fudbalski trener. Trenersku karijeru je nastavio u Cirihu i Briselu.

Nakon nestanka njegove kćerke Tijane Jurić 26. jula 2014. godine u Bajmoku, vratio se u zemlju. Posle potrage koja je trajala 12 dana, njeno beživotno telo je pronađeno u naselju Čonoplja kod Sombora. Za njeno ubistvo je osuđen mesar Dragan Đurić (34) iz Surčina, na 40 godina zatvora.

Dana 2. juna 2015. godine, osnovao je neprofitnu Fondaciju „Tijana Jurić” koja se bavi aktivizmom u oblasti zaštite bezbednosti dece u Srbiji. Fondacija je doprinela promeni Zakona o policiji 2015. godine. U organizaciji fondacije, Jurić je organizovao preko 400 radionica, predavanja i tribina.

Prošao je specijalističke obuke u Belgiji, Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Osijeku, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Prilikom usvajanja izmena Krivičnog zakonika 2019. godine, kada je uvedena kazna doživotnog zatvora, Jurić je bio gost na galeriji u plenarnoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, budući da je bio inicijator ovakvog rešenja.

Malo ko je znao da govori francuski jezik.

List Blic ga je 2015. godine uvrstio na spisak 20 najznačajnijih ljudi u Srbiji, dok mu je nedeljnik NIN dodelio priznanje „Čovek godine 2017.

izvor: (espreso.co.rs)