OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE NAKON PRŽENJA SLANINE: 1 GREŠKU svi PRAVE, a ne znaju do ČEGA DOVODI

1378

Često se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima masti nakon prženja slanine

Ovo je greška koju pravi većina ljudi kada priprema slaninu.

Slanina se kod nas redovno jede i za doručak, a pogotovo kada se sprema kiseli kupus ili neko starinsko jelo, pa mu daje poseban šmek.

Često se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima masti nakon prženja slanine. Neki smatraju da mast može da se iskoristi u drugim jelima, dok drugi preferiraju da je se otarase.

Za početak, nikada nemojte bacati mast niz slivnik ili u toalet šolju. Možda ste nekad i čuli za ovo pravilo, ali evo zašto je bitno da to ne uradite – gadne stvari se dešavaju!

Bez obzira na to koliko brzo pustite vrelu vodu niz odvod nakon što se otarasite masti, ona će se vremenom ohladiti, stvrdnuti i nagomilavati dok potpuno ne zapuši cev.

Ovo je prilično loša vest ukoliko se pomenuta situacija dogodi u vašoj kući, a još gora kada se dogodi u kanalizaciji.

Ova nagomilavanja masti su odgovorna za veliki broj kanalizacionih odliva, a svi znamo da to nije prijatno iskustvo…

Dakle, umesto direktnog bacanja masti u cevi, evo načina koji su daleko efikasniji i ne predstavljaju rizik po izlivanje fekalija u vašem domu.

Dozvolite masti da se ohladi i stvrdne (u tiganju ili u odvojenoj posudi), kako biste jednostavno mogli da je posle bacite u đubre..

Ukoliko se mast ohladila u tiganju, ostružite što više možete u đubre, a potom ubrusima obrišite ostatke masti, pre nego što operete tiganj. Ako ste se odlučili za varijantu gde ste mast prebacili u drugu posadu i ostavili da se hladi, možete je staviti i u frižider, a zatim ponoviti postupak – baciti u đubre.

Možete i da čuvate tu posudu kako bi u nju stavili masti od narednih poduhvata sa prženjem slanine, pa baciti tek onda kada se potpuno napuni, kako ne bi prljali posude iznova.

U svakom slučaju, poruka je verovatno do sada jasna: šta god radili, nikako ne bacajte mast niz odvod, jer će svet daleko lepše mirisati bez toga.

Sponsored Links:

izvor: (stvar ukusa/espreso.co.rs)