Neka od već spremljenih jela ne bi trebalo da podgrevate, ako ne želite da vam se dese neke od teških bolesti.

Ako nemate vremena za pripremanje svežih, kuvanih jela tokom radne nedelje, nije rešenje da u nedelju spremite nekoliko variva, niti da posežete za gotovim jelima i samo ih pogrevate od ponedeljka do petka jer to nekada može da bude veoma opasno po vaše zdravlje.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Možda ne znate da nisu sve namirnice pogodne za podgrevanje, ili zbog bakterija koje se ovim načinom pripreme hrane ne uništavaju, ili zbog proteina čiji se molekuli na toploti razbijaju.

Kako savetuju iz Agencije za standardizaciju hrane i Evropskog odbora za informisanje o ishrani, ovih pet namirnica nikako ne bi trebalo da podgrevate.

Piletina

Piletina i druga perad, baš kao i jaja, često su zaražena salmonelom, što može da predstavlja poseban problem ukoliko jelo od piletine ponovo podgrevate u mikrotalasnoj, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane kao kad je zagrevate na šporetu. Zato je neophodno je da je okrenete više puta da bi se zagrejala sa svih strana i da bi talasi prošli do sredine mesa.

Podgrevanje piletine se ne preporučuje zato što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, čije se molekuli prilikom izlaganja toploti drugačije razbijaju, što može da dovede do stomačnih problema.

Pirinač

Najvažnija stvar u vezi sa pripremljenim, kuvanim pirinčem jeste ispravno čuvanje posle pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja pirinač drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov koji dovodi do povraćanja i dijareje. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove.

Krompir

Slično kao sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu čuvanja. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, pogotovo ako je krompir zapakovan u foliju, zbog čega nema dotoka kiseonika. Podgrevanje krompira neće uvek elimisati ovu bakteriju.

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, može da sadrži dosta nitrata, koji nisu opasni, ali mogu da se pretvore u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Oni mogu da utiču na sposobnost krvotoka da sprovodi kiseonik do organa, a kod male dece mogu dovesti do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornog distresa.

Sponsored Links:

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne čuvaju prema propisima, one vrlo brzo mogu da propadnu i da dovedu do stomačnih problema nakon podgrevanja.

Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa.

(Izvor: Telegraf.rs)