Svi pričaju o veganskoj ishrani Jelene Đoković, a ovu žitaricu jede svakog dana u sklopu svog rigoroznog menija.

Sponsored Links:

Kinoa se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom semenki”. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom.

Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može da donese mnoge prednosti.

Prednosti kinoe

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo pa se koristi za lečenje depresije i neuroze.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju da smiri ove simptome. Kinoa ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina, a odsustvo glutena. Ova biljka se koristi kao laksativ, i ima moć da izleči hronični zatvor.

Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.

Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Kinoa kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa. Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.

izvor: (elle/espreso.co.rs)

Sponsored Links: