POČELO MASOVNO ZATVARANJE TRŽNIH CENTARA: Mnogi lanci robnih kuća doživeli ogroman pad prodaje, proglasili bankrot po treći put!

181

Nemačke robne kuće su 2023. godine imale 34,8 odsto manje prodaje nego pre 20 godina, prema najnovijim podacima nemačkog zavoda za statistiku (Destatis).

To je suprotno trendovima u maloprodaji – u istom periodu prodaja u stacionarnoj maloprodaji porasla je za 11,3 odsto, a u onlajn-maloprodaji za 170 odsto.

Činilo se kao da posao robnih kuća doživljava neku vrstu procvata nakon pandemije. Velike robne kuće su 2022. zabeležile rast prodaje od 13,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ali samo godinu dana kasnije prodaja je ponovo pala za 3,9 odsto.

Pad prodaje pratio je i pad broja zaposlenih u robnim kućama u periodu od dve decenije, pa je 2023. godine bilo za petinu manje zaposlenih nego 2003.

S druge strane, zaposlenost u robnim kućama raste poslednjih godina – u 2022. povećana je za četiri odsto, a zatim za još 5,2 odsto 2023. godine.

Dugi niz godina robne kuće u centrima nemačkih gradova bile su među glavnim atrakcijama za kupce. Međutim, u sektoru maloprodaje, samo maloprodaja knjiga beleži slične gubitke u poslednje dve decenije (pad prodaje od 44 odsto).

Maloprodaja odeće porasla je za 4,6 odsto, igračaka za šest odsto, a satova i nakita za 9,1 odsto.

Za 20 godina maloprodaja obuće i kožne galanterije podigla se za 40,5 odsto, a prodavnice elektronike prodale su čak 175,7 odsto više.

Verovatno najpoznatiji nemački lanac robnih kuća Galerija Karštat Kaufhof podneo je zahtev za bankrotstvo u januaru, ukazujući na smrt svog vlasnika, austrijske grupe za nekretnine Signa, usred sve veće krize na evropskom tržištu nekretnina.

Stečaj vlasnika uzdrmao je nemački lanac robnih kuća jer više nije mogao da računa na najavljenih 200 miliona evra ulaganja, pa je treći put u poslednjih nekoliko godina proglašeno bankrotstvo. U 2020. ih je opterećivala pandemija, a 2022. inflacija i skok troškova energije.

Izvor: B92.net/Kurir.rs