Pri obeležavanju Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO, kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu je postavljen raketni sistem S-125 Neva.

Prisustvujući postavljanju lansirne rampe 5P73 i raketa 5V27D/U, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nenad Nerić kazao je da taj muzejski eksponat treba da simbolizuje život “svih onih koji više nisu s nama”.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

“Nije lako sećati se teških trenutaka i otvarati stare rane, jer postoje one koje nikada ne zarastu, kao i momenti koji nikako ne mogu biti zaboravljeni.

Počast koju odajemo stradalim vojnicima, policajcima i civilima neka bude nemi svedok tragičnih događaja”, rekao je Nerić, prenelo je Ministarstvo odbrane.

On je naveo da se postavljanjem raketnog sistema “bogati naša baština još jednim budućim kulturnim dobrom koje će moći da vidi kako naša, tako i strana javnost”.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, postavljanju eksponata prisustvovali su i članovi borbene posluge 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade protivvazduhoplovne odbrane Vojske Jugoslavije koji su oborili F-117 27. marta 1999. godine.

Pogledajte kako je izgledalo obaranje F-117: