Poljska premijerka Beata Šidlo poručila je bivšem predsedniku SAD Bilu Klintonu da je preterao kada je kritikovao Poljsku uporedivši je sa autoritarnom Rusijom.

Ona je od Klintona zatražila da se izvini Poljskoj, dok ga lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski „šalje“ kod psihijatra.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

– Uz svo poštovanje prema Bilu Klintonu, smatram da je preterao i da mora da se izvini. Takve izjave ne samo da su neopravdane, nego i nepravedne – kazala je premijerka Šidlo poljskom državnom radiju.

U Poljskoj, kao i u skoro desetomilionskoj poljskoj dijaspori u SAD, buru je izazvala izjava Klintona na predizbornom mitingu njegove supruge Hilari Klinton proteklog vikenda da Poljska i Mađarska traže autoritarne lidere nalik ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

– Poljska i Mađarska, te dve zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD i pobede u Hladnom ratu, sada su odlučile da im ta demokratija donosi suviše problema i traže lidere a la Putin. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato? – kazao je Bil Klinton

Beata Šidlo je danas podsetila da njena vlada i parlament u čija oba doma konzervativna desničarska stranka Pravo i Pravda od novembra ima komotnu većinu, sprema pravnu zaštitu ugleda Poljske od takvih izjava.

Prema tim izmenama koje priprema ministar kulture Pjotr Glinjski, Poljska bi na sudu tražila ogromne odštete za blaćenje svog ugleda, bez obzira da li se radi o stranom zvaničniku.