U njemu će biti oklopna kapsula koja će sačuvati živote posade čak i kad je tenk direktno pogođen. Oklop će moći da izdrži pogodak bilo kojeg protivtenkovskog oružja, kažu njegovi konstruktori.

Probnih 12 tenkova oceniće ruski tenkisti, a zatim bi trebalo da krene serijska proizvodnja. Planira se da do 2020. ruska armija dobije 2.300 novih tenkova.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Ovaj tenk napravljen je na univerzalnoj oklopnoj platformi „armata“ i po svojim karakteristikama prevazilazi sve dosadašnje. Ovo oružje će se pojaviti zahvaljujući podršci predsednika Vladimira Putina domaćim konstruktorima i proizvođačima. Oni iz Nižnjeg Tagila, iz čuvenog „Uralvagonzavoda“ tvrde da će to biti najsigurniji tenk na svetu.

„Ni u jednom tenku do sada posada nije bila tako dobro zaštićena kao što će biti u „armati“. U njemu će biti oklopna kapsula koja će sačuvati živote posade čak i kad je tenk direktno pogođen. Oklop će moći da izdrži pogodak bilo kojeg protivtenkovskog oružja“, kažu njegovi konstruktori.

Ruski tenk „armata“ će biti maksimalno kompjuterizovan, imaće top kalibra 125 milimetara kojim će moći da se upravlja i sa distance.

Na Zapadu zasad niko ne radi na sličnim projektu kao što je „armata“. Moskovski vojni ekspert Viktor Murahovski kaže da jedino još Kina, Koreja i Japan rade na projektima „pametnog tenka“, ali je Rusija svima njima daleko odmakla.

Rusko ministarstvo odbrane je 2010. šokiralo svoju javnost otvorenim izjavama da ne želi da kupuje domaće tenkove jer ih smatra zastarelim, iako su u fabrici „Uralvagonzavodu“ tvrdili da je njihov tenk u mnogo čemu bolji od zapadnih konkurenata. Ni tadašnji general armije Nikolaj Makarov se nije ustezao od kritika domaćeg tenka bez obzira na to što je čak i (u to doba ruski premijer) Vladimir Putin domaći proizvod izložen na smotri vojne tehnike u Nižnjem Tagilu. Makarov je smatrao da ruski tenk T-90S ima mnogo nedostataka, iako mu je kupola odlično napravljena i nije slabija od zapadnih. Međutim, po mišljenju Makarova, ostali delovi tenka zaostaju, neophodno je da se dorade i da se njihov kvalitet podigne kako bi se napravio tenk za 21. vek.

Tadašnjeg načelnika Generalštaba Makarova podržavao je sada već bivši ministar odbrane Rusije Anatolij Serdjukov, koji je govorio da armija ne namerava da kupuju stare modele tenkova jer ih i tako ima u vojsci previše. Prema procenama ruskog Generaštaba armiji je potrebno osam hiljada modernih tenkova, a vojska ih je imala više od deset hiljada, od kojih su mnogi bili na putu u staro železo. U toku polemike generala i konstruktora iz Ministarstva odbrane je procurila informacija da Rusija razmišlja da kupi nemačke „leoparde“. Staljin, Hruščov i Brežnjev su se sigurno okretali u grobu zbog te najave.

Do kupovine u inostranstvu nije došlo, ali je počelo da se radi na tenku nove generacije, koji je pokupio sve dobre karakteristike od prethodnih modela i doneo neka sasvim nova rešenja. Novi tenk će imati jači motor pa će biti brži, imaće sistem elektromagnetne zaštite, ima kompjutersko navođenje otvaranja vatre, moći će da gađa na većem rastojanju, biće opremljen uređajima za noćno gađanje, a takođe će imati satelitsku vezu.

U „Uralvagonzavodu“ su uvereni da njihov tenk nije lošiji od američkog „abramsa“ ili nemačkog „leoparda“.

Na poligonu u Nižnjem Tagilu modernizovani tenk T-90S gađao je „u letu“ i sa lakoćom prelazio vodene prepreke.

Najveća novost je to da novi tenk ima rakete kojima gađa ciljeve udaljene čak do pet kilometara.

„Mi te rakete nazivamo produženom rukom. Oni nas vide ali nam ne mogu ništa, a mi možemo da uništimo neprijatelja raketama na priličnom rastojanju“, rekao je glavni konstruktor Aleksandar Terlikov.

Sponsored Links:

Sovjetska armija je imala oko 64.000 tenkova. Devedesetih godina Rusija se oslobodila velikog dela starudije, pa joj je ostalo 23.000 tenkova. Sada ih ima dvostruko manje. Od toga je samo 12 odsto novijih modela T-80U, T-90 i T-90A. Zbog toga se sa velikim nestrpljenjem očekuje prvo javno pojavljivanje, kako Rusi tvrde, najmodernijih tenkova na svetu, „armata“.