Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Meša Selimović je bio istaknuti jugoslovenski pisac iz Bosne i Hercegovine, koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka. Njegove reči o vlasti i dan-danas odzvanjaju.

– Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dve se nekako može izlečiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok – rekao je čuveni Meša Selimović..

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su NIN-ova, ali i Njegoševa nagrada.

Ovako je Meša opisao one koji hrle na vlast.

– Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži.

Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog sveta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moći bezgranična. Čoveka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvek je lepša nego istina.

Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju.

– Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promenu. Odmah stvaraju večne zakone, večna načela, večno ustrojstvo, i vežući vlast uz boga, učvršćuju svoju moć.

I niko ih ne bi oborio da ne postaju smetnja i pretnja drugim moćnicima.

Ruše ih uvek na isti način, objašnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada. I nikoga to nije urazumilo, svi srljaju na vlast, kao noćni leptiri na plamen sveće – napisao je Meša Selimović u svom romanu Tvrđava.