U selu Podrimce kraj Leskovca nastala prava histerija kada se pronela vest da su radnici koji su kopali vodovod našli zakopan kazan sa čak 300 kila zlata… Meštani već danima tragaju za izgubljenim blagom.

Nezapamćena zlatna groznica vlada u okolini Leskovca otkako se pronela vest da su radnici koji su kopali vodovod kod sela Podrimce pronašli kazan sa 300 kilograma starog blaga!

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

ako vest nije potvrđena i zlato nikada niko nije video, meštani Podrimca i okolnih sela već danima histerično tragaju za ostatkom blaga koje, prema njihovim rečima, i dalje leži skriveno negde ispod zemlje.

Misteriozno blago

Podrimčani nemaju nikakvu dilemu da su radnici na vodovodu pronašli zlato, a neki od njih se kunu da su ih svojim očima videli kako vade veliki ćup iz zemlje i odnose ga u nepoznatom pravcu.

Radnici: Kamo sreće da smo našli zlato

Radnici firme „Telekomunikacije“ iz Blaca, koji rade na kopanju vodovoda, kažu da nisu pronašli nikakav ćup sa 300 kilograma zlata, jer da jesu, ne bi ostali da i dalje kopaju na ovom mestu.

– Mi se jesmo u jednom trenutku malo našalili sa meštanima sela Podrimce koji su tu prolazili i pitali da li smo nešto iskopali. Možda je neko od kolega rekao: „Otkrili smo ćup sa zlatom“, pa je sve to otišlo predaleko.

Da li mislite da bismo zaista i dalje radili i kopali ovde da smo nešto pronašli – pita se radnik ovog preduzeća Svetolik Petrović, koji već 40 godina obavlja slične poslove i tvrdi da nikada nije iskopao ništa vrednije od parčeta gvožđa.

– Ja sam bila na njivi, u jagodama, kada sam videla da se na nekih 50 metara od mene, na mestu gde su radnici kopali, okupila veća grupa ljudi. Mislila sam da su nešto iskopali, ali nisam ni sanjala da je to ćup sa blagom. Posle toga čujem, pričaju komšije, kako su radnici pronašli 300 kila zlata – prepričava nam sedamdesettrogodišnja Ljiljana Cvetković iz ovog sela.

Nakon ovog otkrića meštani Podrimca i ostalih leskovačkih sela digli su se na noge i danonoćno tragaju za zlatom.

– Planina Kukavica se noću sija od baterijskih lampi stotinak ljudi koji intezivno tragaju za blagom. Postoji i mapa po kojoj je ispod jednog kamena koji liči na kokošku sa pilićima zakopana veća količina turskog zlata. Takođe, jedna grupa tragača kopa po njivama i šumi oko hotela „Pašina česma“, sumnjaju da je baš na toj lokaciji krije zlato koje su Turci zakopali bežeći iz Srbije – priča nam jedan od kopača koji želi da ostane anoniman.
Julijana Pešić, arheolog Narodnog muzeja u Leskovcu, kaže da postoji mogućnost da u okolini

Podrimca zaista postoji nekakvo zakopano blago, jer je baš na tom mestu registrovano staro rimsko nalazište.

Sponsored Links:

– Šezdesetih godina prošlog veka u okolini Podrimca registrovano je nalazište sa lokaliteta Belija iz antičkog doba, tačnije iz trećeg veka nove ere. Tada je pronađena ruka od bronze koja pripada statui u prirodnoj veličini, kao i 137 komada srebrnog novca. Ne verujem da je tamo bio zakopan nekakav ćup sa 300 kilograma zlata, kako se priča, ali stoji činjenica da to rimsko nalazište postoji – kaže nam Julijana Pešić

Zlato u njivama

Arheolozi tvrde da u legendama o zlatu u okolini Leskovca nema mnogo istine, ali da se sporadično zaista dešavalo da neko nekada iskopa ćup sa dragocenostima dok ore njivu.

– Naše istorijsko bogatstvo je to što se Leskovac nalazi na putevima ukrštanja i migracija naroda, koji su za sobom ostavljali razna bogatstva. Zato su ti prostori meta tragača za blagom. Ipak, retko kad je neko nešto i pronašao. To su legende koje se prenose, ali kada bi se na svakom kvadratnom mestu nalazio ćup sa zlatom, svi bismo mi bili bogati – zaključuje kustos Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević.