Limunovo najbolje svojstvo je da je priznati narodni iscelitelj, ali on „radi“ još mnogo toga.

Sigurno ste milion puta od mame i bake čuli naredbe – iscedi limun; popij limunadu; ne zaboravi na limun zbog vitamina C! Najčešće se to dešava kada ste bolesni, ali ovo voće može da vam pruži svakodnevnu pomoć, bez obzira na zdravlje.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Limun se sa razlogom ubraja u jednu od najzdravijih namirnica i to je opšte poznato. Sadrži vitamine A, C i E, kao i bakar, hrom, kalijum, gvožđe i magnezijum.

Sve ovo zajedno utiče na sprečavanje starenja ćelija u organizmu, ali i na njihovu regeneraciju, piše Demic. Ovo voće ima i manje poznate pozitivne uticaje na ljudski organizam. Kada se upoznate sa svim njegovim dobrobitima,najbolje što možete da uradite je da ga uvek imate pri ruci, a pogotovo u spavaćoj sobi.

Limunov miris je jako popularan, jer odaje utisak čistoće i svežine. Zato je on sastavni deo mnogih dezinfekcionih sredstava i osveživača prostora. Njegova aroma je izuzetno delotvorna pri ublažavanju anksioznosti i depresije, jer podstiče dobro raspoloženje. Koristi se kao aromaterapija.

Limun se koristi kao kozmetičko sredstvo, jer besprekorno čisti kožu glave. On uklanja sve masnoće prodirući duboko u pore, odstranjuje mrtvu kožu i efikasno suši akne i bubuljice. Limun je, u stvari, dobar za sve probleme kože lica – pege, fleke, ožiljke, podočnjake i bore. Zato većinakozmetike sadrži njegov ekstrakt.

Da biste potvrdili pozitivno dejstvo limuna na kožu, možete odmah da isprobate jedan recept. Prepolovite ovu voćku i istrljajte laktove, kolena ili žuljeve. Videćete da će kože na ovom području brzo da omekša.

Limun se koristi i kao pomoćni lek za probleme sa varenjem, artritis i reumu. Do sada je bilo poznato da samo jedna čaša limunade dnevno otklanja toksine iz organizma i održava njegov balans. Ono što još treba da znate je da limun sprečava razmnožavanje loših bakterija u digestivnom traktu i samim tim omogućava olakšano varenje i potpunu apsorpciju hranljivih materija. Ovo voće je definitivno dobro i za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Pošto je limun fantastičan prečišćivač krvi, može se koristiti i pri lečenju kolere i malarije. Limun osvežava dah, jer, kao i u prethodnim slučajevima, ubija patogene bakterije.

(Izvor: dnevne.rs)