Predavanje profesora dr Besima Spahića u Kaknju nasmejalo je ceo Balkan. Profesor je govorio o apsurdnim temama kao što su tri jezika, tri nacije u BiH, o istoriji o kojoj se „ne sme pričati“ i drugim stvarima, ali način na koji je to iznosio je krajnje zanimljiv i zabavan.

– Sa našeg stanovišta Amerikanci ne postoje. Kako im nije jasno – 447 naroda, rada, i 409 religija. Oni moraju imati 409-člano predsedništvo i onda vijeće naroda, rasa, međurasa… Propali bi odmah – kaže profesor Besim Spahiću, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr Besim Spahić, čije je predavanje 2012. u Kaknju dugo bilo top video na JuTjubu..

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

On govori o „različitosti“ srpskog, bošnjačkog i hrvatskog jezika, pa navodi primer da hrvatsku reč zrakomlat, svi razumeju, pa čak i Slovenci.

– Kako se ja zovem H-Besim H-Spahić, jer to je više bošnjački, odnosno bosanski, a u srednjoj Bosni kaže kako ti je ime, kaže Rvoje. Kako? Rvoje Rvatinić. Šta si ti? Kaže, Rvat. Neko im je rekao da H ne smiju izgovarati… – navodi Spahić.

On govori i o mnogim temama koje su takoreći tabu u istoriji naroda u Bosni i Hercegovini i okolnim zemljama.

– Ne smijem reći da je Nemanjić donio islam ovdje u Bosnu, sin Olivere Hrebeljanović i Bajazita, ne smijem reći jer to vrijeđa muslimane, a i Srbe. Ne smijem reći da je Ferhad paša Sokolović bio Marko Sokolović, da je rođeni brata Makarija Sokolovića, a da je obojici amidža Mehmed paša Sokolović sa pravim imenom Radojica Bajo Sokolović. Ne, mene to ne zanima. Ne smijem reći da je Omer paša Latas Mihailo Mićo Latas. Ne smijem reći da je sultana Abdulmedžida rodila Milica Branković, kćerka Đurađa Brankovića i da je njegov rođeni brat među prvima prešao na islam i postao Muhamed Branković. Dakle istorije zajedničke nemamo, ja hoću svoju muslimansku istoriju, ovaj hoće bošnjačku, ovaj hoće ovu, ovaj hrvatsku. Dakle Bosna je svačija i ničija – zaključuje Spahić.

Govoreći o odnosim u BiH kaže da je „međunarodna zajednica sve isplanirala i poslala OHR i visokog predstavnika ovamo da bude tako kako im odgovara“.

– Rat je već pripremljen samo je pitanje kada će doći vreme. Mi smo bure baruta i samo se čeka kada će se fitilj zapaliti. Sve se forsira na priči ‘koliko su oni vas u Srebrenici pobili?! Osam hiljada! Evo sad vi njih 28.000 pobijte’ i zato se ovi neki već pripremaju. Rata će biti samo je pitanje vremena – smatra Besim Spahić i iznosi crnu prognozu po kojoj nam „spasa nema“ – upozorava profesor Spahić.

– Nikakvog razloga nije bilo da se raspadne država koja se zove Jugoslavija i ja je volim. Ovaj rat je apsolutno insceniran i projektovan izvana. Nikakvog razloga nije bilo ovdje da se koljemo. Istorija nas je uništila, jer Jugoslavija nije imala zajedničku istoriju – dodaje on.

A o svom poreklu kaže:

– Ja sam Vlah. Imam sreću da sam Vlah čiji su preci prešli na islam. Sad bih ja morao da mrzim Vlahe. Volim više Vlahe nego planinu Vlašić.

Poslušajte i sami:

Sponsored Links: