Centralni cilj Vladimira Putina u Evropi nije da zauzme Kijev, Donbas ili bilo koji drugi deo Ukrajine. Njegov cilj je da se oslabi Organizacija Severnoatlantskog pakta, koja štiti veći deo kontinenta od njega. I u toj dugogodišnjoj kampanji, Putin je ove nedelje zabeležio dve značajne pobede, prenose strani mediji mišljenje analitičara.

Sponsored Links:

Jedna pobeda je bila u Francuskoj, gde je Marin Le Pen, simpatizerka Putina, završila blizu Emanuela Makrona na nedeljnim predsedničkim izborima u Francuskoj. Le Penova je skoro izjednačena sa Makronom u anketama za drugi krug 24. aprila.

Ona je rekla da će, ako pobedi, povući Francusku iz komandne strukture NATO-a.

Druga pobeda je bila u Sjedinjenim Državama, gde su 63 republikanaca u Predstavničkom domu glasala protiv rezolucije podrške NATO-u, piše Thebulwark.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Glasanje u Domu, održano 5. aprila, znak je upozorenja. Pre pet godina, 22 republikanaca u Predstavničkom domu glasala su protiv pro-NATO zakona. Taj broj se skoro utrostručio.

„Putinovo krilo“ Predstavničkog doma republičke stranke – korisni idioti kao što su Medison Kotorn i Mardžori Tejlor Grin, koji otvoreno izgovaraju rusku propagandu – samo je mali deo ciljane publike Kremlja u Kongresu. Njima se pridružuje veća gomila ukrajinskih tvrdokornih izolacionista i desničara koji kažu da ne treba da brinemo o tuđim granicama dok ne „obezbedimo“ svoje. Zajedno, ta koalicija ima više od 20 poslanika.

Ali kada ih kombinujete sa NATO skepticima koji su glasali protiv prošlonedeljne rezolucije – još 40-ak republikanaca u Predstavničkom domu koji ne veruju savezima i koji Evropljane vide kao američke rivale ili protivnike – problem postaje mnogo veći, prenose mediji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

– Okretanje GOP-a protiv NATO-a posebno je zabrinjavajuće jer je Kongres bio upozoren, eksplicitno i više puta, na Putinov cilj da raspusti alijansu. U martu 2017, nakon što je američki obaveštajni izveštaj potvrdio da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD 2016, Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma – koji je tada, kao i ostatak Kongresa, bio pod kontrolom republikanaca – održao je saslušanje o ovoj temi. Saslušanje je bilo pod nazivom „Podrivanje demokratskih institucija i cepanje NATO-a: ciljevi ruske dezinformacije“. Analitičari i bivši zvaničnici objasnili su komitetu kako je Rusija, prema rečima jednog svedoka, uporno finansirala propagandu na Zapadu da bi „lomila savezničku bezbednost, podstakla nepoverenje javnosti u demokratske institucije i diskreditovala strukture alijanse koje brane Evropu“ – piše Thebulwark.

Njujork tajms je 14. januara 2019. izvestio da je Tramp „nekoliko puta“ tokom 2018. „privatno rekao da želi da se povuče“ iz Alijanse. U članku se navodi da je Tramp „rekao svojim najvišim zvaničnicima nacionalne bezbednosti da ne vidi smisao vojnog saveza, koji je predstavio kao odlivanje Sjedinjenih Država“, piše Thebulwark.

Nekoliko dana nakon izveštaja Tajmsa, demokrate iz Predstavničkog doma podnele su i iznele Zakon o podršci NATO-a, koji je ponovo potvrdio da su SAD „svečano posvećene principu kolektivne odbrane Severnoatlantskog saveza kako je nabrojano u članu 5.“

Predlog zakona nije mogao u potpunosti da obavezuje Trampa, ali je izrazio osećaj Kongresa da „predsednik neće povući Sjedinjene Države iz NATO-a“ i da je američka politika „da odbije bilo kakve napore da se Sjedinjene Države povuku iz NATO-a“.

Takođe je zabranio korišćenje federalnih fondova „za preduzimanje bilo kakvih radnji za povlačenje Sjedinjenih Država“ iz Alijanse.

izvor: (srbijadanas.com/srbijajavlja.rs)

Sponsored Links: