Ruski predsednik Vladimir Putin veliki je ljubitelj automobila. Kad god je u mogućnosti seda za upravljač nekog od svojih ljubimaca na četiri točka, bilo da je reč o nekoj limuzini Volga ili legendarnom terencu Lada Niva. Pre nekoliko godina vozio je čak i Renaultov bolid Formule 1.

Putin nije za upravljačem samo u slobodno vreme nego je jednom prilikom lično vozio bivšeg japanskog premera Jošira Morija automobilom u sklopu predsedničke povorke. U intervjuu za rusku Gazetu Putin je izjavio da je – pored domaćih automobila Lada i Volga – svojevremeno bio veliki poklonik Nisana i motocikala Kavasaki.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Malo je poznato da je ruski predsednik došao do prvog automobila… uz pomoć sreće! Naime, njegova majka dobila je na lutriji 1972. godine – automobil ZAZ-968, čuveni Zaporožac.

„Živeli smo skromno, ali su moji roditelji odlučili da ne prodaju Zaporožac. Dali su ga meni na korištenje. Stalno sam bio u malom automobilu i čuvao ga kao oči u glavi. Jer, kako bih ga popravio ili zakrpio da mu se nešto dogodi“, napisao je u svojoj autobiografiji.

Početkom ovog milenijuma Putinov Zaporožac je resturiran i vraćen prvom vlasniku. Na snimku koji objavljujemo vidi se Putin dok, prlikom jednog „susreta na najvišem nivou“, tadašnjem američkom predsedniku Džordžu V. Bušu pokazuje automobil napravljen u ukrajinskom Zaporožju.

POGLEDAJTE VIDEO:

(Izvor: Kurir.rs/Radio Sarajevo)