Saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina upozorili su SAD da ni slučajno ne pokušavaju da okupiraju Siriju jer bi takav pokušaj doveo do velikog rata!

Rusi naglašavaju da bi kopnena ofanziva protiv sirijskog predsednika Bašara Al Asada o kojoj Vašington ozbiljno razmišlja , dovela do tektonskih poremećaja koji bi imali posledice i van Bliskog istoka.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poslala je poruku SAD da se ne igraju sa situacijom u Siriji.

– Ako Amerika pokrene vojnu kampanju da zbaci sirijsku vladu, to će imati dugoročne posledice po ceo region, pa i ceo svet.

Agresija protiv Damaska i sirijske vojske izazvaće strahovit tektonski poremećaj ne samo u Siriji, već na celom Bliskom istoku – izjavila je Zaharova.

– Sa teroristima se ne može sarađivati. Oni bi ozbiljno pogoršali situaciju, pa bismo ubrzo imali ono što se dogodilo u Iraku.

Znamo dobro da je vojska Sadama Huseina postala osnova terorističke grupe Islamska država i tako nešto ne sme da se ponovi… Sve protiv čega se bore i američka koalicija i Rusija potiče iz te velike greške u Iraku – upozorila je Zaharova.

Njena izjava je usledila nakon izjave Džona Kerija koji je pre toga rekao:

– Moje pozive na američke vojne akcije protiv predsednika Bašara Al Asada niko ne čuje.

Mislim da samo tri, četiri osobe u administraciji traže upotrebu sile, tako da sam u toj raspravi poražen – rekao je Keri na sastanku sa sirijskim NVO aktivistima tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

– Vazdušni udari američkih snaga u Siriji dosad su bili usmereni isključivo na teroriste ID.

Predsednik Barak Obama, kao i Kongres počinju polako da shvataju da to nije dovoljno da bi se prekinuo rat, već da je potrebna direktna akcija protiv Asada, kojeg štiti Rusija i Vladimir Putin – rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Senatorka Dajana Fajnstajn koja je viđena kao moguća ministarka odbrane ukoliko Hilari Klinton postane predsednik SAD jedna je od najvećih zagovornika slanja trupa u Siriju.

Sponsored Links:

– Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Katar i Jordan već su deo koalicije koja izvodi vazdušne udare u Siriji.

Te arapske zemlje, koje imaju interesa da svrgnu Asada, već imaju spremne vojnike za invaziju na Siriju – objasnio je Volter Volderson, stručnjak za bezbednost.