Poslednjih godinu dana u Vršcu je sve više medicinskih sestara koje se odlučuju da uzmu neplaćeno odsustvo i odu na tri meseca u Nemačku, gde rade kao negovateljice, kako bi poboljšale svoje finansijsko stanje.

Sponsored Links:

Iskustva sestara koje su tamo radile su različita. Medicinska sestra Jasmina Lončarski uskoro će po četvrti put uzeti tromesečno neplaćeno odsustvo i otići u jednu nemačku porodicu, gde radi kao negovateljica. Kaže da joj je finansijski momenat osnovni motiv odlaska i da je prezadovoljna dosadašnjim iskustvom i platom.

– Zarada je bila dobra, 1000 evra sam dobijala mesečno što je u donosu na ovu moju platu dobar novac, tako da mi je u planu da idem i dalje. Brinem o jednoj starijoj ženi, koja je pokretna, obavljam kupovinu za nju, pomažem joj u kućnim poslovima i pravim joj društvo. Lepo sam prihvaćena u toj porodici, a kako sam ostvarila dobar kontakt prvi put kada sam otišla, sada se vise i ne obraćam agenciji, već u dogovru sa tom nemačkom porodicom odlazim direktno kod njih – kaža ona.

Njena koleginca Milica Vasić imala je drugačije iskustvo. 24 sata angažovanja oko osobe koja boluje od Alchajmerove bolesti, posao težak inaporan. Zaradom nije zadovoljna.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

– Mislim da je malo 2100 evra koliko sam dobila za 2,5 meseca boravka i rada u Nemačkoj. Ipak sam ovde izgubila 3 moje plate, socijalno osiguranje, bila sam u obavezi i agenciji, koja je posredovala u pronalaženju posla, da isplatim neki novac, tako da sve u svemu zarada nije bila onakva kakva sam ja očekivala da će biti – kaže ona.

Iz opšte bolnice u Vršcu oko 10 do 15 sestara povremeno odlazi u inostranstvo i radi ovakve poslove. Iz Doma Zdravlja ni jedna sestra ne može na ovakva povremena odsustva. Razlog je – različit stav direktora ove dve ustanove prema odobravanju neplaćenog odsustva u ove svrhe.

Direktor opšte bolnice u Vršcu dr Zoran Ilić kaže da je krajnje razumno da ako neko od njegovih zaposlenih želi da ode i poboljša svoj ekonomski status da, on- kao direktor bolnice- to i dozvoli. Sa druge strane direktorka Doma Zdravlja u Vršcu dr Rodika Petku svojim zaposlenim medicinskim sestrama ne odobrava ovakva neplaćena odsustva.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

– Smatram da smo sa svakim odlaskom medicinske sestre ili lekara-mi na gubitku i kao ustanova a pre svega naši sugrađani, koji imaju pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i stručno osoblje koje je sprovodi. Što se mene tiče- svaki zaposleni u Domu Zdravlja može da ode da radi u inostrantvo, ali pre toga mora da da otkaz u Domu Zdravlja – objašnjava on.

I dok direktor opšte bolnice tvrdi da povremena odsustva ne remete rad, jer odsutne sestre zamene nezaposlene sa biroa, I to one koje u bolnici najčešće volontiraju ili su vise puta bile na zameni i već imaju dosta iskustva, direktorka Doma Zdravlja svoj stav opravdava time da u kolektivnom ugovoru ne stoji da razlog za neplaćeno odsustvo može biti povremeni rad u inostranstvu, i da bi, u slučaju da se ova pojava omasovi, bila dovedena u pitanje zdravstvena zaštita Vrščana. Zbog nedoumica oko različitih aršina za zaposlene u dve ustanove koje su fizički pod istim krovom obratili smo se pravnom savetniku građana Vršca Radoju Nikoliću. Dileme nema- sve je po zakonu

-Bez obzira što se fizički radi o jednom krovu, to su u stvari dve odvojene utanove i svaki direktor ima pravo da postupa kako misli da treba. Naime, odluku o tome ko od zaposlenih može a ko ne može na neplaćeno odsustvo i iz kog razloga- donosi isključivo direktor ustanove, jer mu zakon o radu to omogućava i u ovim odlukama direktori imaju punu slobodu u odlučivanju- objašnjava on.

Medicinske setre, koje imaju dozvolu direktora za neplaćeno odsustvo, kažu da do posla nije teško doći, jer su u Nemačkoj one jeftina radna snaga. Isti posao obavljaju po trostruko manjoj ceni nego nemačke negovateljice, čija plata za ovaj posao iznosi oko 3500 evra. Boravak u Domu za stare u Nemačkoj košta i do 7000 evra, pa naše stručno osoblje ima i kavlifikaciju a radi za platu od 1200 evra mesečno, što je za tamošnje uslove vrlo povoljno.

(Izvor: Južni Banat)