Hrvatsko rukovodstvo saznalo je za napad koji se sprema na Zagreb.

Zapad je smatrao da su sve akcije JNA legitimne, pa su se Hrvati u panici za pomoć obratili Moskvi.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Dana 17. februara 2017. godine obeležava se 25. godina ruskog priznanja nezavisnosti Republike Hrvatske. Tokom čitavog tog razdoblja bilo je puno brzih promena i složenih problema između dve države.

Ipak, tek sada saznaju se neki detalji o kojima ranije nije govorilo, poput onog o kojem za Jutarnji list piše ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov. Prenosimo najzanimljivije delove njegovog teksta:

„Jedan od događaja koji su izgradili naš odnos dogodio se početkom oktobra 1991. godine kada se nad glavni grad Republike Hrvatske nadvila pretnja bombardovanja. Uz pomoć dezertera iz JNA i iz prisluškivane komunikacije Štaba Vrhovne komande u Beogradu hrvatsko rukovodstvo na vreme je saznalo za napad koji se sprema na Zagreb i velika industrijska postrojenja u zemlji.

Budući da su SAD i Zapad zauzeli nefleksibilan stav, te su, podržavajući celovitost Jugoslavije, smatrali da su sve akcije JNA legitimne, hrvatsko se vođstvo za pomoć tada obratilo Moskvi.

Zahvaljujući, između ostalog, i našim operativnim akcijama i obraćanju Mihaila Gorbačova rukovodstvu Jugoslavije i JNA 6. oktobra 1991. godine, s pozivom da se suzdrže od upotrebe sile, Zagreb je uspešno spašen od razaranja i ozbiljnih civilnih žrtava.

Hrvatsko rukovodstvo saznalo je za napad koji se sprema na Zagreb. Zapad je smatrao da su sve akcije JNA legitimne, pa su se Hrvati u panici za pomoć obratili Moskvi

Uloga Sovjetskog Saveza i Rusije u rešavanju sukoba između Jugoslavije i Hrvatske također je dobro poznata. Sovjetsko rukovodstvo od samoga je početka sukoba na teritoriji Hrvatske ranih 90-ih godina bilo zainteresovano za hitan prekid borbenih delovanja i početak političkog rešenja.

Upravo su sovjetske vođe bile prve koji su u Moskvi u oktobru 1991. godine organizirali jedinstveni susret čelnika Jugoslavije u raspadu. Na kraju pregovora doneseno je saopštenje sa sledećim zaključcima: ‘1. Odmah se moraju prekinuti svi oružani sukobi. 2.

Tokom mesec dana najviši predstavnici Srbije i Hrvatske počinju pregovarački proces po svim pitanjima koja su predmet kontradikcija i neslaganja i provode ih u interesu naroda Jugoslavije.

Ti se pregovori moraju voditi na temelju poštovanja suvereniteta naroda i jednakosti Republika Srbije i Hrvatske kako bi se osigurao trajan mir i dobrosusedski odnosi između Srbije i Hrvatske’.

Već je tada sovjetsko rukovodstvo imalo za cilj osiguravanje “suvereniteta” i “dobrosusjedskih odnosa između Srbije i Hrvatske”, odnosno republike su se de facto priznavale kao odvojeni “susedni” subjekti.

Sponsored Links:

Nažalost, raspad SSSR-a i događaji koji su usledili, nisu dopustili Rusiji da nastavi da radi na sprečavanju sukoba u Jugoslaviji. Inicijativa po tom pitanju prešla je na zemlje Zapada, a rat koji je postao jedan od najkrvavijih u istoriji moderne Europe nije se uspeo izbeći.

Istovremeno je Rusija nastavila s pružanjem pomoći Hrvatskoj koliko god je to bilo moguće. Nije tajna da je upravo rusko vazduhoplovstvo prekinulo vazdušnu blokadu Hrvatske u vreme sukoba. Poslednji avion za Zagreb do uvođenja blokade i prvi nakon nje bili su ruski.

Poznato je da su se tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji samo ruski vozači usudili da dovoze međunarodnu humanitarnu pomoć do najtežih delova fronta, a i delovanja ruskih mirovnih snaga u tom su razdoblju zaslužila najviše pohvale.

(Izvor:Espreso.rs)