Novi predsednički blindirani automobili koji će u okviru projekta „Kortež“ (Povorka) proizvoditi u Rusiji, kao glavnu karakteristiku ističe to da će biti najbezbedniji na svetu i da je namenjeni iskljulivo VIP ličnostima.

Plan je da se razvije i proizvede najmanje četiri modela: limuzina sa velikim međuosovinskim rastojanjem – namenjena prevashodno najvišim državnim zvaničnicima, zatim „obična“ limuzina, terensko vozilo i kombi podrške.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Glavni projekat bi trebalo da bude „predsednička“ limuzina, koja je najavljena u januaru 2014. godine. Ovaj automobil biće pod brendom ZIL i biće malo duži nego što je „Mercedes S 600 Guard Pullman“ ( 6 356 mm), u kojem se sada vozi ruski predsednik Vladimir Putin. U automobil će se ugrađivati V12 benzinski motor, a biće blindiran u klasi B6 / B7. Cena ovog automobila biće najmanje 20 miliona rubalja što je negde oko 260 hiljada evra.

– To će da bude najveći i najteži (oko šest tona), ali supersnažni automobil premijum klase sa motorom od oko 800 konjskih snaga i, što je najvažnije, najbezbedniji automobil na svetu – izjavio je Aleksej Borovkov, šef inženjerskog centra Politehničkog univerziteta u Sankt Peterburgu.

Predsednička limuzina trebalo bi da bude gotova krajem 2017., odnosno početkom 2018. godine. Sigurni smo da će Vladimir Putin uživati u vožnji, a uz njega i ide ovakav automobil, složićete se!