Ruski vodeći proizvođač opreme za elektronsko ratovanje je pokrenuo testove svog taktičkog elektromagnetnog borbenog sistema.

Ovaj sistem će moći da neutrališe svu neprijateljsku elektroniku kada se u potpunosti integriše sa najnovijim protivvazdušnim sistemima.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Komponente novog sistema trenutno prolaze kroz fabričko testiranje, a on će biti u mogućnosti da zaštiti vojsku i civilne ustanove od vazdušnih napada, naveo je predstavnik vodeće ruske kompanije opreme za elektronsko ratovanje, Radio-Electronic Technologies Concern (KRET). Očekuje se da testiranje bude završeno do kraja 2016. godine.

Kada se integriše sa protivvazdušnim sistemima i mrežama, novi kompleks će moći da „održava automatsku razmenu podataka sa jedinicama za vazdušnu odbranu“ što će znatno olakšati raspodelu meta.

Nova rešenja osiguravaju bezbedno suzbijanje bilo koje postojeće i perspektivne vazdušne elektronske opreme, tj. onemogućavanje rada letelica i satelita.

Kompleks će koristiti potpuno nove algoritme za elektronsko ometanje sa proširenim borbenim sposobnostima i modernizovanim dizajnom komandnog modula. On će se sastojati iz više ometajućih modula koji utiču na neprijateljske komandne sisteme pomoću moćnog i složenog digitalnog signala koji ima visok domet.

„Stvorili smo sistem za prenos multikanalnih informacija koji osigurava istovremeno ometanje različitih elektronskih sistema“, rekao je predstavnik KRET-a.

Zamenik generalnog direktora KRET-a, Igor Nasenkov, rekao je da ometajući moduli služe kao elementi hijerarhijski organizovanog sistema na više nivoa koji „optimalno raspoređuju energiju i informacije“.

Takođe, svi moduli će biti opremljeni nekom vrstom elektronske samoodbrane jer će oni „postati glavna meta u slučaju neprijateljskog napada“.

Nasenkov je u novembru 2015. godine istakao da će svrha novog kopnenog elektronskog odbrambenog sistema, koji će biti integrisan sa sistemom vazdušne odbrane, biti ometanje satelita.

Ovaj novi ometač će obezvrediti neprijateljska precizna oružja jer će suzbiti sve sisteme za vođenje, pa čak i one koji se oslanjaju na satelitske signale.

Zamenik šefa KRET-a, Juri Majevski, rekao je u novembru da je sistem osmišljen za ometanje neprijateljske avijacije i signala satelita.

On je dodao da će elementi i moduli ovog elektronskog ratnog sistema biti postavljeni na različite kopnene, vazdušne i pomorske nosače.

Sponsored Links: