Vladimir Vladimirovič Putin mogao bi da u Srbiji razmesti deo ruskog antiraketnog štita!

Kao odgovor na ekspanziju NATO u Evropi, u Moskvi se ozbiljno razmatra instaliranje protivraketnog sistema S-400 na teritoriji „najvernijeg ruskog saveznika na Balkanu!“

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Sve ovo tvrdi Mihail Aleksandrov, analitičar moskovskog Centra za vojnopolitičku analizu i savetnik Kremlja, koji dodaje da Putin razmišlja i o čvrstom vojnom savezu sa Srbijom. Prema njegovim rečima, eventualni ulazak Srbije u NATO bio bi veliki poraz Rusije.

Mihail Aleksandrov, koji u Rusiji važi za čoveka sa odličnim vezama i velikim uticajem u Putinovom kabinetu, tvrdi da EU „iza zavese“ najstrašnije pritiska Srbiju da uđe u NATO.

– Ako Srbiju ostavimo bez podrške, ona može skliznuti u NATO, a to bilo ravno njenom nacionalnom porazu. To bi bio i strašan poraz Rusije, koja bi potpuno izgubila uticaj na Balkanu posle puna dva veka – rekao je Aleksandrov.

Ovaj analitičar dodaje da Rusija opet ozbiljno razmatra mogućnost ideje o vojnom savezu sa Srbijom.

– Ta ideja bila je aktuelna krajem devedesetih, ali je tada Jeljcinova Rusija bila preslaba da bi prihvatila Miloševića. Sad su se stvari promenile i Rusija i Srbija imaju za to interes. Rusija ne želi da propusti šansu da se „ugura“ u Srbiju, pa bi vojna baza u Srbiji, uz Tartus u Siriji, bila pun pogodak jer bi bitno zakomplikovala operacije NATO na Balkanu i u Sredozemlju – zaključio je Aleksandrov.