Ogromno poput mora i duboko kao okeanski rov, rusko jezero Bajkal važi za jedno od najvećih svetskih prirodnih čuda.

Sponsored Links:

Sa površinom većom od Belgije, Bajkalsko jezero sadrži skoro četvrtinu svih svetskih zaliha sveže vode, što je više od svih pet velikih američkih jezera zajedno.

Bajkal je u svakom smislu jezero superlativa. Bajkalsko korito je toliko veliko da bi svim rekama na svetu trebalo oko godinu dana da ga popune. Više od 300 reka se uliva u Bajkalsko jezero, a samo jedna se izliva iz njega. U pitanju je reka Angara, koja se uliva u Arktički okean na severu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Uprkos pretnjama koje sa sobom nose izgradnja gasovoda i ljudska aktivnost, Bajkal je praktično netaknut, a zaštićeno je od uobičajenog zagađenja pre svega zahvaljujući svojoj izolovanoj lokaciji.

Nalazi se u srcu Sibira, 3.500 kilometara od Pacifika i oko 4.000 kilometara od Moskve. Ovakav geografski položaj takođe ukazuje i na činjenicu da do Bajkala nije lako doći.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Put do jezera ide kroz ruski grad Irkutsk, u kom se nalazi stanica čuvene Trans-sibirske železnice. U ovom gradu takođe postoje direktni letovi za Moskvu i Peking.

Nezavisno do sezone i lokacije, zapanjujuća lepota Bajkala privlači umetnike, fotografe i turiste u velikom broju, tokom čitave godine.

Sa svojom jedinstvenom florom i faunom, kao i fascinantnom lokalnom kulturom, “sibirsko sveto more” je jedno od mesta koja se svakako moraju posetiti.