Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Crnoj Gori u kojem se ocenjuje da je Crna Gora najdalje odmakla u evropskim integracijama od svih kandidata za članstvo u EU, ali i da je 2016. godine morala da se suoči sa pokušajima Rusije da diskredituje njene uspehe.

„Crna Gora je ostala dobra vest Zapadnog Balkana kao zemlja koja je najviše napredovala od svih zemalja kandidata. Pošto Podgorica želi da se ove godine pridruži NATO, verujem da je ovo važno vreme za njen proces evroatlantskih integracija i da je bitno da EP iskoristi ovu priliku da pokaže svoju snažnu podršku tom procesu“, istakao je izvestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Poslanici EP su pozdravili napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU, podsetivši da je do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva.

Ipak, poslanici su u rezoluciji ukazali na problem korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija.

„Evropski poslanici su izrazili zabrinutost i zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na Crnu Goru i destabilizuje Zapadni Balkan, kao što su pokazali nedavni pokušaji da se diskredituju izbori u oktobru 2016“, navodi se u saopštenju EP.

Poslanici su pozvali visoku predstavnicu EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiku Mogerini da pažljivo prati istrage navodnog pokušaja državnog udara.

U saopštenju se dodaje da su evropski poslanici o tome razgovarali u ponedeljak s crnogorskim ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, koji je podsetio na izjavu specijalnog tužioca da pripadnici ruske obaveštajne zajednice stoje iza pokušaja udara.

Rezolucija je u Spoljnopolitičkom odboru usvojena sa 51 glasom „za“, šest „protiv“ i dva uzdržana, a EP treba konačno da je usvoji na plenarnom zasedanju u martu u Strazburu.

(Izvor: Intermagazin.rs)