Američki ambasador u Prištini Greg Delavi pozvao je privremene institucije u Prištini da, u ovom trenutku, obustave inicijativu formiranja „kosovske vojske“, upozorivši šiptarske lidere na „potencijalne posledice“ ako nastave sa tim procesom.

Delavi je, u intervjuu za prištinski portal „Insajderi“, demantovao izjave brojnih visokih funkcionera šiptarskih institucija da se proces formiranja „kosovske vojske“ odvija u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Američki ambasador je rekao da „Kosovo treba da ima vojsku“, ali da ona treba da bude formirana izmenom ustava i u konsultacijama sa svim zajednicama na Kosovu.

U intervjuu, objavljenom i na sajtu američke ambasade u Prištini, Delavi je kazao da SAD sarađuju sa takozvanim Kosovskim bezbednosnim snagama, i podržavaju formiranje kosovske vojske, ali ne na ovakav način kako to Priština sada pokušava.

„Naša pozicija je da ova transformacija treba da se desi preko izmene ustava. To je naša pozicija već dugo“, rekao je Delavi.

„Zbog toga smo iznenađeni i razočarani što se ovaj nacrt zakona pojavio prošle nedelje. Nismo zamišljali da će taj proces tako ići. To zaista ne odražava sadržaj diskusija koje smo nedavno imali sa zvaničnicima kosovske vlade“, rekao je Delavi.

On je dodao da SAD poštuje „pravo Kosova kao suverene države“ da donosi sopstvene odluke po pitanju suvereniteta, naglasio je Delavi.

On se složio da izmene ustava neće biti lake, već da predstoji težak posao: „To je, međutim, pozicija koju ćemo nastaviti da podržavamo. Nadam se da će kosovska vlada, zvaničnici, skupština, napraviti predah za trenutak i preispitati šta rade i razmisliti o potencijalnim posledicama po naše odnose sa Kosovskim bezbednosnim snagama o čemu smo upozorili prošle nedelje“.

On je dodao i da je važno uvažiti stav generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je najavio da će u slučaju da se mandat KSB razviti kako je predloženo, NATO morati ponovo da razmotri nivo svoje posvećenosti.

„To je za mene bilo otrežnjujuće. Zato što mislim da kosovska bezbednost zaista počiva na kvalitetu njegovog partnerstva sa partnerima, sa SAD, NATO i drugima. Tako da bih ja bio veoma oprezan“, rekao je Delavi.

On je izrazio nadu da će „kosovska vlada uzeti predah, pokrenuti napore da osigura širu podršku kosovskih zajednica za formiranje vojske i da će raditi onako kako smo uvek razgovarali“.

Na pitanje portala „Insajderi“ šta bi dugoročno značilo za „kosovsku vojsku“ to što je ambasada SAD rekla da bi usvajanje predloga zakona u sadašnjoj formi primoralo Vašington da preispita bilateralnu saradnju i pomoć KBS, Delavi je rekao: „Nadam se da nikad neću saznati“.

(Izvor: Intermagazin.rs)

Sponsored Links: