Tek svaka deseta osoba može da reši mozgalicu koja je pred vama!

Četiri kriminalca su uhvaćena i treba da im se sudi. Sudija kaže da će biti oslobođeni ako reše zagoneku, a u suprotnom će biti obešeni. Kriminalci pristaju.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Poređaju ih na stepenice, i svi su okrenuti u istpm smeru. Zid odvaja četvrtog od ostale trojice.

– Osoba 1 vidi osobu 2 i 3.
– Osoba 2 vidi osobu 3.
– Osoba 3 vidi samo zid
– Osoba 4 ne vidi ništa

Kriminalci nose šešire. Rečeno im je da dvojica imaju bele, a dvojica crne. Ne znaju ko nosi koji. Ne smeju da pričaju ili na bilo koji način komuniciraju međusobno ili će ih odmah ubiti. Jedini izuzetak je ako progovore da kažu koja je boja njihovog šešira.

Osobe ne mogu da okrenu glavu i ne mogu da pogledaju gore da vide svoj šešir, mogu samo da vide boju šešira osobe ispred.

Koja od ove četiri osobe može da bude 100 odsto sigurna koja je boja šešira na njenoj glavi? Koja je to osoba i kako može da zna?

Ljudi 3 i 4 ne vide ostale šešire. Čovek pod brojem jedan vidi beli i crni šešir, pa zaključuje da njegov može biti i beo i crn. Čovek broj dva vidi jedan ceni šešir, ali ako i on sam ima crni šešir, čovek pod brojem jedan bi znao sa sigurnošću da on nosi beo šešir. Kako, međutim, čovek broj jedan nije reagovao, broj dva je zaključio da on sam nosi beo šešir.

POGLEDAJTE VIDEO: