Mapa pravoslavnih država u Evropi napravila je ršum po društvenim mrežama.

Nepoznati autor je napravio mapu koja obuhvata sve evropske države u kojima je pravoslavno hrišćanstvo preovlađujuća religija. A na njoj je na engleskom jeziku napisano: „Pravoslavne nacije. Kad bismo se samo svi ujedinili“.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Tako su se tu našle većina sovjetskih Republika, od Rusije, Ukrajine, Belorusije, Jermenije, Gruzije, pa i Estonije. Tu su zatim Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Kipar, i naravno Srbija, Makedonija, Crna Gora.

Zanimljivo, tome je pridodata i cela Bosna i Hercegovina, mada je tamo najviše muslimana, pa potom pravoslavnih. Možda je to učinjeno zbog toga što Republika Srpska sa pravoslavnim življem zauzima najveću teritoriju u odnosu na druga dva entiteta u BiH, Bošnjaka, koji su muslimanske, i Hrvata, koji su katoličke veroispovesti.

Sve u svemu, mapa pokazuje impozantnu veličinu teritorije koju zauzima pravoslavni živalj od Moskve do Banjaluke i od Nikozije do Talina, ali i ukazuje na glavni problem, a to je nesloga. Jer, pravoslavne države su u velikoj meri ne samo u lošim odnosima, već često i u ratu međusobno.

Kao što piše u komentaru na ruskom jeziku: „Jednog prekrasnog dana! Ujedinjene pravoslavne zemlje!“.

(Pravda)