Sjedinjene Američke Države očigledno imaju velike planove za Kosovo i Balkan generalno, smatra politički analitičar Petr Iskenderov.

On je za “Sputnjik” rekao da ovo podrazumeva jačanje političkog uticaja Vašingtona i vojni pritisak na ovoj teritoriji.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Ako je to tačno, ovo ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, piše “Sputnjik“.

NATO je nedavno “poželeo dobrodošlicu“ za svog 29. člana. malu balkansku zemlju Crnu Goru, u vreme kada su saveznici postali veoma aktivni na istoku i jugu Evrope.

“NATO, posebno SAD, žele da postave Kosovo u centar svojih vojnih i političkih planova zbog lokacije“, rekao je analitičar.

Kosovo bi tako postalo jedan od čvorova raketnih štitova koje Vašington gradi u Evropi, a koje je Moskva opisala kao pretnju po bezbednost.

Jedan od štitova aktiviran je nedavno u Rumuniji, a 2018. će takav postati aktivan i u Poljskoj.

“SAD nisu zainteresovane samo da uvećaju svoj vojni i politički uticaj na Balkanu. Vašington takođe želi da ovu teritoriju pretvori u odskočnu dasku kako bi jačao svoju vojnu infrastrukturu u regionu. Na primer, SAD bi mogle da premeste radare i raketne sisteme tamo“, naveo je Iskenderov.

Kako prenosi “Sputnjik“, pored mogućnosti da Vašington uveća svoju prisutnost, Kosovo se suočava i sa jačanjem radikalnih osećanja.

Više od 300 ljudi sa Kosova pridružilo se terorističkim grupama u Iraku i Siriji, što je najveći procenat u Evropi u odnosu na broj stanovnika.

Oko 120 boraca se vratilo na Kosovo.

“Kosovo je postalo baza za radikalne islamiste i druge grupe koji su iskoristili činjenicu da ovu teritoriju niko ne kontroliše“, rekao je analitičar.

Međutim, kako navodi “Sputnjik“, ovaj trend uvećan je i sa porastom uticaja Vašingtona.

Sponsored Links: