Mnogi ljudi i dalje misle da klimatske promene nisu nešto što se stvarno događa, ili da ih nije izazvao čovek.

Međutim, ima mnoštvo uverljivih dokaza koji dokazuju suprotno. Led na polovima se otapa, svaka godina je sve toplija i sve češće se događaju razorne prirodne katastrofe.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Koliko su glečeri ugroženi potvrđuje i dokumentarni film „Chasing Ice“ (Trka za ledom). Džejms Balog, Adam Levinter i Džef Orlovski snimili su u maju 2008. najveće pucanje glečera ikada zabeleženo na filmu. Predstavljamo vam zastrašujuće prizore iz filma i kako je snimljen.

Džejms Balog je poznat po fotografijama prirode, a 2005. „Nešnel džiografik“ ga je angažovao za potrebe snimanja filma o klimatskim promenama. U početku ni sam nije bio siguran da se klimatske promene zaista događaju, ali je promenio mišljenje prilikom prve posete Islandu.

Godine 2007. osnovao je istraživački tim, „Extreme Ice Survey“ (EIS), s kojim je obišao Aljasku, Island i Grenland. Slika: Adam Levinter (levo), Džef Orlovski i Džejms Balog. Njihov cilj je bio da na različitim mestima postave 25 kamera, koje će (danju) svakog sata snimiti po jednu fotografiju, i to tokom perioda od tri godine.

Kamere su morali dobro da pričvrste, jer im izuzetno niske temperature nimalo ne odgovaraju. Međutim, fotografije i video-snimci su pokazali da se njihov naporan i opasan rad isplatio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gledaoci mogu da ih vide u dokumentarnom filmu “Chasing Ice”. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući i “Emi” 2014. godine Najupečatljivija scena u filmu je najveće pucanje glečera ikada zabeleženo.

Neki od njih su bili visoki čak 120 metara. Odlomljeni komadi leda leteli su do 180 metara u vazduh, a zatim su pali u vodu. Da bi gledaocima približili ogromne razmere, reditelji su uporedili pucanje glečera s Menhetnom.

– Bilo je kao da se odlomio ceo donji kraj Menhetna – objasnio je Balog.

– Samo što je glečer 2,5 – 3 puta deblji nego što su oblakoderi visoki.

Za samo deset godina led se smanjio više nego u prethodnih stotinu godina. Ceo film postoji na DVD i blu-rej diskovima, a trećeg januara 2017. biće emitovan na kanalu “Arte”.

Sponsored Links: