Da bi se kupus ukiselio potrebna je velika količina soli, za koju znamo da nije zdrava, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode

Sponsored Links:

Podvarak, sarma ili salata, tek zima ne može da se zamisli bez kiselog kupusa. Ako ste među onima koji ovaj period godine koriste da bi uživali u specijalitetima od kiselog kupusa, morate znati da je ipak važno da budete umereni jer omiljena hrana za hladne dane ima i neke mane koje ne smeju da se prenebregnu.

Poznato je da kupus ima veliku količinu vitamina C, kao i još niz korisnih vitamina (A, D, folnu kiselinu, B12), tu su i razne hranljive materije i njegova probiotska svojstva. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru. Na taj način čisti krv, usporava starenje i jača otpornost celokupnog organizma.

Pitate se gde je onda caka? Pa, u sledećim sastojcima.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Sadrži veliku količinu soli, pa podiže pritisak

Da bi se kupus ukiselio potrebna je velika količina soli, za koju znamo da nije zdrava, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska. Takođe, so u organizmu dadtno opterećuje bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni ruski naturolog Georgij Nazarov. Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka tokom tog dana.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Narušena ravnoteža minerala i vitamina

Kada se naruši ravnoteža kalijuma i natrijuma, često može da se javi nemir u rukama i nogama. I to je posledica previše soli. Sve više istraživanja ukazuju i na povezanost upotrebe soli u ishrani i pojavi nekih vrsta raka.

Problem viška soli ne možete rešiti ni ako dobro operete listove pre upotrebe i konzumiranja. Zato uz sve pobrojane zdravstvene benefite sa kiselim kupusom se mora biti oprezan.

Ukoliko već imate problema sa krvnim pritiskom bolje je da vaš izbor bude svež kupus koji možete kupiti u bilo koje doba godine.

izvor: (24sedam.rs/espreso.co.rs)