Preko Srbije su prolazili mnogi osvajači, imperatori, vođe, bogati trgovci koji su sa sobom nosili svoje dragocenosti i zakopavali ih na raznim mestima.

Priče o zakopanom blagu koje se danas mogu čuti samo u filmovima o Indijani Džonsu, oduvek su fascinirale ljude. Dok su se neki zadržali na knjigama, drugi su aktivno učestvovali u potrazi za istim…

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Legende o zakopanom blagu postoje po celom svetu, pa tako nisu zaobišle ni Srbiju. Uvek se postavljalo pitanje da li ono zaista postoji, ko ga je zakopao i gde? Za njim se tragalo u pećinama, pustinjama, koritima reka, šumama, sve u nadi da baš tog koji ga traži čeka kovčeg pun zlatnika.

Naša zemlja ima takav geografski položaj da je bila, a i dalje je, raskrsnica puteva, između Istoka i Zapada.

Preko nje su prolazili mnogi osvajači, imperatori, vođe, bogati trgovci koji su sa sobom nosili gomilu bogatstva i zakopavali ga na raznim mestima po Srbiji, makar tako legende kažu.

U Srbiji, tragači blaga bili su vođeni, čime drugim, nego spisima pop Martina Himovića.

Legenda o njemu kaže da se u hajduke odmetnuo nakon što su mu Turci učinili nepravdu. Presretao je i pljačkao karavane i trgovce, a blago sakrivao. Na mestima na kojima ih je skrivao obeležavao je raznim znakovima.

Himović je ostavljao i spise u kojima je detaljno opisivao mesta na kojima je skrivao blago ali i uputstva kako doći do njega.

Nije poznato da li je njegove originalne spise neko ikad video, ali može se naći gomila prepisa u kojima piše da da je Srbija prepravljena skrivenim blagom, a naročito jug zemlje.

Najpoznatije tajne riznice jesu: Gargova vodenica, manastir sv. Jovan Pust, Jelenova pećina, Smokova rupa, Šarčev dol, Suva planina, pećina Zvečara, pećina Zmijovnica, pećina Kapavica, Peštera, Karlov kamen, Kurjačka pećina.

U tajnim spisima stoje podaci da samo u niškom i pirotskom okrugu postoji više od 70 tajnih lokacija skrivenog tovara zlata. A na teritoriju cele Srbije oko 889 mesta na kojima se nalazi ni manje ni više nego 12.000 tovara zlata.

JELENOVA PEĆINA

– Mesto Mala Jelenova pećina nema mapu nego skriveno jezero i pećina koja je zatvorena, malo se vidi, a kad je sunce, kad staneš pred nju, vidi se toplo vrelo i oštra čuka, to je u leskovačkom kraju – navodi se u jednom od spisa Martina Himovića.

Sponsored Links:

STARA PLANINA

Vrh Tri čuke na Staroj planini, poznato je mesto na kome se može pronaći skriveno blago. U blizini staroplaninskih sela prolazio je put Via militaris koji je bio veza između Istoka i Zapada kojim su prolazile rimske legije. Pretpostavlja se da su na tom putu skrivali i zakopavali blago.

VLAŠKA PLANINA

Vlaška planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota i pruža se pravcem severozapad-jugoistok u dužini od 6 km. Pripada Balkanskim planinama, po strukturi je krečnjačka, a njen najviši vrh Panica (1.443 metara) smešten je u njenom severozapadnom delu.

Prema legendi put do neslućenog bogatstva vodi preko Zmajeve pećine. Ulaz u pećinu nalazi se u planinskoj nedođiji u kamenjaru iznad Poganovskog manastira. Mnogi su pokušavali da uđu, ali su poginuli. U pećinu jedino može da se uđe spuštanjem pomoću konopaca, što su mnogi i pokušavali. Ali na dnu pećine gde je jedan od ulaza, nalazi se naprava-mehanizam u vidu ogromne zmije, koja bi svakoga ko uđe ubila na mestu, ili u najbolju ruku na smrt prepala.

Još uvek nije poznat niti jedan slučaj da je bilo koji kovčeg sa blagom otkriven, ali ko zna, možda neko bude te sreće i otkrije ga.