STARO NARODNO VEROVANJE: Evo kako da privučete novac u kuću i uvek ga imate!

667

Način na koji se ophodite prema novčanicama, kažu naši stari, može uticati na finansijsku situaciju u kući. Evo kako treba raditi sa parama prema narodnom verovanju.

Kada pozajmiti pare i tražiti povišicu
Povišicu treba da tražite u sredu tokom dana. Ne pozajmljujte novac prijateljima i poznanicima u utorak. Kako kažu verovanja, ujutru treba davati i uzimati zajam, zato što bilo kakve operacije s parama koje obavljate uveče ili noći vode u propast. Trudite se da nikada ne tražite zajam, a da češće dajete novac onome ko ga od vas traži.

Plata treba da prenoći
Da bi novac koji ste zaradili „voleo“ vašu kuću, onog dana kada dobijete platu nemojte da potrošite nijedan dinar. Cela suma trebalo bi, po verovanju, da prenoći u vašem domu.

Šta se ne pozajmljuje komšijama
Ne valja pozajmljivati komšinici hleb ili so jer novčana sigurnost može da napusti vaš dom i ode u komšijsku porodicu.

Kućna pravila za pun budžet
Novca neće biti ako zviždite u sobi i mrvice sa stola čistite rukom.

Kada džepovi donose novac
Džepove odeće koja visi u ormanu napunite sitnim papirnim novcem. Pare ne vole iscepane džepove ili otpalu dugmad.

Staro verovanje o metlama
Da bi u kući bilo para, metlu treba da postavite drškom nadole.

Napravite trougao od novčanice
U najmanjoj pregradi novčanika čuvajte novčanicu od savijenu u trougao. Takođe, u novčaniku treba da postoji i srećna moneta – prvi zarađen novac ili onaj dobijen od dobrog čoveka. Tu novčanicu ne valja potrošiti – ona je talisman finansijske sigurnosti. U suprotnom, pare mogu da se „naljute“ i da ne dolaze do vaše ruke.

Čuvajte kovanice
Nikada ne držite novčanik prazan, neka u njemu bude makar po koji novčić. Sav novac mora da bude glavnom stranom okrenut prema gazdi.

Ne kradite tuđu sreću
Dobijene pare na kocki, zarađene nepošteno, nađene ili pocepane, ne donose sreću i zato ne treba da se zadržavaju u vašem novčaniku. Podelite ih sirotinji ili ih brzo potrošite.

Čuvajte krupnu novčanicu
U kući ili u stanu treba godinu dana čuvati krupnu novčanicu, koja će se napuniti vašom energijom i početi da privlači novac, piše Lisa.rs.

(Izvor: Srbijadanas.com)