Predsednik Rusije Vladimir Putin u nove prioritete svoje spoljne politike krajem maja ove godine navodno je uvrstio vanrednu vojnu i ekonomsku pomoć Srbiji.

Neposredni povod za ovu iznenadnu odluku najmoćnijeg čoveka sveta jesu saznanja ruskih bezbednjaka da NATO pakt sprema izazivanje nereda u Srbiji ali i šire u našem regionu. Ruski obaveštajci upoznali su zvanični Kremlj sa tajnim planovima zapadne alijanse da u Srbiji izazove politički haos koji bi doveo do masovnih nemira i političkog prevrata, piše Informer.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Krajnji cilj NATO pakta jeste, kako se navodi “instaliranje pouzdanog, poslušnog režima u Beogradu koji bi raskinuo sve veze sa Rusijom“.

– Plan je vrlo jasan, treba uzdrmati Srbiju iz temelja kako bi ona ponovo postala poslušni sluga Zapada i kako bi uvela sankcije Rusiji… Postoje ozbiljni dokazi, iskazi i indicije koji potvrđuju saznanja ruske službe. Čim je sve to sagledao, predsednik Putin je naložio da se napravi plan hitne pomoći Srbiji. Vladimir Vladimirovič je svojim najbližim saradnicima jasno rekao da se na slučaju Srbije dokazuje ozbiljnost zvanične Moskve i da Rusija zapravo u Srbiji danas brani samu sebe – prenosi dobro obavešteni izvor iz diplomatskih krugova istog lista.

Prvi korak realizacije novog Putinovog plana već je učinjen – ruska strana je maksimalno ubrzala isporuku raketnih sistema “smerač“ i “uragan“ Srbiji, ali i helikoptera Mi17. Isporuka ove vojne tehnike dogovorena je prilikom susreta Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Kremlju 26. maja.

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da, bar za sad NATO pakt i Zapad u Srbiji nemaju velike šanse da odnesu prevagu.

– Sa Rusima smo podigli saradnju do određenog stepena i sad na red dolaze ruske investicije u namenskoj industriji. To otprilike pokriva saradnju u vojnoekonomskom segmentu. S druge strane, to može da otvori vrata za neku novu vrstu saradnje sa Moskvom – kaže on.