U obdukcionom nalazu mrtvorođenčeta stoji da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

Marija Mijailović Milošević iz sela Mozgovo, kod Aleksinca, koja se porodila 25. decembra prošle godine u aleksinačkoj bolnici tvrdi da je njena beba umrla tokom porođaja zbog loše procene ginekologa dr Blagoja Pejkovića, a slučaj je dospeo do Lekarske komore jugoistočne Srbije i Ministarstva zdravlja.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

– Trudnoća mi je bila do poslednjeg momenta uredna. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću na porođaju doživeti nezamislivu strahotu. Iz glave neću moći da izbrišem sliku svoje mrtvorođene bebe, koju sam videla tog 25. decembra odmah posle porođaja, u 21.30.

Dan ranije, dr Blagoje Pejković odlučio je da mi izazove porođaj i priključio me na indukciju. Nisam se porodila tog dana. Narednog dana već popodne trpela sam nepodnošljive bolove, koji su mi izazivali povraćanje – izjavila je nesrećna žena za Alo.

Kako ona kaže, uveće oko 19.30, dr Blagoje Pejković odlučio je da je porodi,

– Probušio mi je vodenjak. Bila sam isrpljena, gladna i žedna. Beba se zaglavila u karlici. Dr Pejković je počeo da mi pritiska stomak i viče da se napinjem. Nisam imala snage za napon. u 21.30 uveče rodila sam mrtvo dete.

Doktor mi je pokazao mrtvu bebu i rekao – Gledaj šta si uradila. Bilo je stravično – priča Marija i dodaje da je u Opštoj bolnici u Aleksincu ostala dva dana, da bi je samoinicijativno napustila.

Ona kaže da je doživela i psihičku torturu.

– Trpela sam psihičko zlostavljanje medicinskog osoblja, koje me je optuživalo za smrt bebe i zato sam otušla – kaže ona i napominje da je zbog svega tužila dr Pejkovića nadležnom sudu, Sudu časti lekarske komore, ali je prijavila i Ministarstvu zdravlja.

S druge strane, dr Blagoje Pejaković negira da je na bilo koji način maltretirao tu porodilju.

– Porođaj je tekao normalno. Trudnica je imala sve dobre parametre koje ispitujemo pred svaki porođaj. U momentu izlaska bebe, nije osećala bolove i prestala je da se napinje. Ona više nije mogla da učestvuje u porođaju.

Dete je bilo na tri centrimentra od izlaza iz vagine, a tada više nije moguće uraditi hitan carski rez. Molio sam je i terao da se napne. Ona se na više od pola sata isključila iz porođaja i nije bilo nikakave šanse da se nešto uradi. Praksa je da se porodiljama pokaže beba, pa i mrtvorođena, posle afere „krađa beba“ – navodi Pejaković.

Kako on dodaje, odazvaće se svakom pozivu Lekarske komore, redovnog suda i inspekije Ministarstva zdravlja, jer je i njemu stalo da se dokaže šta se desilo na tom porođaju.

Sponsored Links:

U obdukcionom nalazu mrtvorođenčeta stoji da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula

Iz Lekarske komore kažu da je naložena vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika.