Predsednik SAD Donald Tramp najavio je povećanje budžeta za odbranu za više od 54 milijarde dolara, a kako bi se razlika nadoknadila, najviše bi mogla da pretrpi pomoć koju ta države šalje u inostranstvo.

Najveći i najeskpanzivniji program strane pomoći na sveti imaju Sjedinjene Američke Države i njihov godišnji budžet u tu svrhu iznosi čak 50 milijardi dolara.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Trampov tim je ranije najavio kako bi „bilo jako dobro kada bi SAD prestala da pomaže stranim državama, a pogotovo onim koje je mrze.“

Inače, najveći primalac američke pomoći je Avganistan koji godišnje dobija milijardu dolara, potom sledi Jordan sa 632,4 miliona i Etiopija 512,6 miliona dolara.

Kako je administracija ukupno 45. predsednika SAD najavila da će doći do kresanja nepotrebnih troškova u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za tu zemlju, a s obzirom da Tramp do sada nije pokazao preveliko interesovanje za Balkan, verovatno će i ovo malo novca što region dobija prestati da stiže iz Vašingtona.

Svakako, Kosovo bi se kao najveći primalac američke pomoći na Balkanu našlo u velikom problemu pošto godišnje od Amerikanaca prima 30 miliona dolara.

Iako ta pomoć deluje smešna u odnosu na one koje dobijaju gore pomenute države, svakako je najveća u našem regionu, a s obzirom da se u srpskoj južnoj pokrajini uglavnom živi od strane pomoći, zavrtanje slavine će izazvati ogromne probleme.

Što se tiče ostatka regiona, Srbija je u 2016. od SAD dobila 8,51 milion dolara, što je smanjenje od čak 83% u odnosu na 2015. godinu, kada smo od SAD dobili 15,6 miliona dolara pomoći.

Sličnu sumu dobija i Albanija, koja je u 2016. od Vašingtona dobila 8,16 miliona dolara, 33% manje nego u 2015. kada je dobila 10,8 miliona.

BiH je u 2016. dobila 12,4 miliona dolara, što je za čak 68% manje od 2015. kada je iz SAD stigao skoro 21 milion dolara.

Hrvatska je dobila tek 137.514 dolara, što je za 213% posto manje nego 2015. kada je Zagreb od Vašingtona dobio 432.156 dolara, dok Crna Gora nije dobila ni dolar.

Umanjenje troškova za pomoć Balkanu, nastao za vreme Baraka Obame, jasno pokazuje da SAD u tom smislu nisu naročito zainteresovane za ovaj region.

S Trampovim obećanjem o dodatnom kresanju budžeta, ta suma mogla bi se dodatno smanjiti.

Sponsored Links:

Ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.

U intervjuu za Dojče vele Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan „proglasiti evropskim pitanjem“.

„S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni: recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj“, istakao je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

(Izvor: dnevne.rs)