Voda nas čini hidriranim i život bez nje nije moguć, ali kao i sa mnogim zdravim navikama, više nije uvek bolje.

Verovali ili ne, postoje određene situacije u kojima bi definitivno trebalo da je se klonite.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Kada ste već popili previše

Ovo je veoma retko, ali moguće je popiti toliko vode da ugrozite svoje zdravlje. Ako popijete dovoljno vode da razredite prirodni balans soli u telu, možete da ozbiljno ugrozite svoj život.

Ovo stanje se naziva hiponatremija i može da bude smrtonosno.

Kada vam je urin providan

Kako možete da znate da ste uneli dovoljno vode? Zaboravite na staro pravilo „8 čaša vode dnevno“ i jednostavno pogledajte u WC šolju. Ako je nijansa urina blago žuta, dostigli ste optimalno stanje hidriranosti, u slučaju da je gotovo providan, trebalo bi da smanjite unos vode. Tamnije nijanse žute boje su signal da je organizmu potrebna voda.

Nakon velikog obroka

Ovo je jedan od najlakših načina da smanjite unos kalorija – popite čašu vode pre obroka i prirodno ćete pojesti manje hrane jer vam tečnost već zauzima određeni prostor u stomaku.

Iz istog razloga, previše vode pre ili tokom obroka može da dovede do određenih neugodnosti i nadutosti.

Kada voda ima (ne toliko) slatku tajnu

Ponekada radije pijemo vodu iz flaše umesto one „obične“, međutim, voda sa ukusom se često oslanja na zaslađivače koji dodaju taj dodatni šmek. Ipak, zaslađivači su povezani sa povećavanjem gladi, pa čak i gojenjem, pojedine flaširane vode i vode sa dodatim ukusom mogu da vam donesu više štete nego dobiti.

Umesto toga, možete sami da dodate ukus vodi koju pijete tako što ćete u nju ubaciti limun, krastavac, lubenicu, pa čak i određene začine po vašem ukusu.

Sponsored Links:

(Izvor: kurir.rs)