Turski novinar navodi 4 cilja koja Moskva navodno želi postići time što će Tursku “izbaciti iz igre”. Prvi cilj Rusije je da se spusti na jug i ojača svoj uticaj na Balkanu, u bazenu Crnog mora i na Kavkazu ….

Novinar ruskog lista MilliGazete pokušava odgovoriti na pitanje “zašto se Rusija okomila na Tursku”.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

“Cilj nove Rusije nije obnoviti SSSR, već carsku Rusiju”, smatra turski analitičar Mehmet Sejfetin Erol. “Ona ide na Ukrajinu preko Krima, igra sve uočljiviju ulogu u krizama na Balkanu, pokazuje sve veći apetit kada se radi o Moldaviji, preuzima na sebe ulogu pokrovitelja hrišćana, pre svega pravoslavnih, i Slovena”, piše turski novinar i dodaje da je njena glavna ideologija danas panslavizam.

Novinar dalje piše da se na putu obnove Ruskog Carstva pred Rusijom našla Turska, kao nekad Osmansko Carstvo. “Upravo time se može objasniti činjenica da je posle Krima i Ukrajine Rusija odjednom promenila smer prema Turskoj preko Sirije. Rusija, koja smatra da ona dominira u Crnom moru, ponovo je bacila oko na tople vode Sredozemnog mora”, piše turski list MilliGazete.

Turski novinar navodi 4 cilja koja Moskva navodno želi postići time što će Tursku “izbaciti iz igre”. Prvi cilj Rusije je da se spusti na jug i ojača svoj uticaj na Balkanu, u bazenu Crnog mora i na Kavkazu. Drugi cilj je Avganistan i uzimanje Zapadnog Turkmenistana pod kontrolu. Treći cilj je poljuljati uticaj SAD-a u regionu, a četvrti oslabiti, izolovati i osvojiti Turkmenistan.

Jedini način da se Rusija zaustavi u njenom “pohodu” je, smatra turski analitičar, “osnivanje ‘tursko-islamskog saveza’ u pravom smislu te reči”. “U vezi s tim treba spomenuti da su Azerbejdžan tokom nedavnih sukoba u Nagorno-Karabahu osim Turske podržali Turkmenistan, Pakistan i Organizacija za islamsku saradnju. Da, tursko-islamska geografija se širi. Ako dozvoli Alah, niko neće moći da stane na put ovom buđenju “, zaključuje turski novinar.