A radnike, uprkost visokoj stopi nezaposlenosti, nije lako pronaći. Poslodavci su primorani da ih uvoze. Zavarivači u Hrvatskoj zarađuju između pet i 12.000 kuna

Brodogradilištu Uljanik u Puli preko su potrebni zavarivači, a kako ih na tržištu baš i nema, brodogradilište će ih samo školovati. Ko uspešno završi edukaciju, mogao bi da ima siguran posao i platu do 12.000 kuna (nešto više od 1.600 evra).

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

U Uljaniku je na obe lokacije u Puli i Rijeci, trenutno je zaposleno oko pet stotina zavarivača, a traži se i nova radna snaga.

A radnike, uprkost visokoj stopi nezaposlenosti, nije lako pronaći. Poslodavci su primorani da ih uvoze. Zavarivači u Hrvatskoj zarađuju između pet i 12.000 kuna.

Kako bi ovu struku približili mladima, otvoren je evropski program osposobljavanja.

– To je prvo zanimanje gde možete odmah dobiti posao. Taj posao je dobro plaćen u odnosu na ostala zanimanja i ako ste kvalitetni ne možete ga izgubiti – rekao je rukovodilac projekta Željko Habek.

Zavarivača ne nedostaje samo u Hrvatskoj, potrebni su i u Evropi.

– Prema poslednjim službenim podacima kojima raspolažemo postoji potreba za hiljadama zavarivača u Evropi. Dobri zavarivači odlaze u penziju i zato želimo biti uključeni u novi sistem osposobljavanja – rekla je Heliana Gaspar Bibas iz Evropske zavarivačke federacije.

Ljude će pokušati da privuku modernom edukacijom i novim alatima, ali Džordž Huete Kesol iz španskog udruženja za zavarivanje tvrdi da to nije lak posao jer ljudi smatraju da je reč o prljavom poslu.

No, sa današnjom tehnologijom stvari su se promenile. Ovo je veoma primamljiva prilika za sve nezaposlene.