Umesto što ih skladištimo po ostavama i fiokama, neispravnu tehniku trebalo bi da odnesemo na reciklažu, i učnimo dobru stvar za svoje zdravlje, okolinu, a možda i novčanik.

Opasnost po zdravlje

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Elektronski i električni otpad sadrži otrovne i vrlo često kancerogene supstance, pa je zbog toga opasan za ljudsko zdravlje i našu planetu.

– Ovaj otpad, u zavisnosti od kategorije, sadrži i opasne komponente, štetne po zdravlje i okolinu, kao što su barijum, toneri, fosfor, olovo, živa, arsen i drugi, pa se po klasifikaciji svrstava u opasan otpad – objasnili su nam iz „Vipa“.

Samo vrlo kratka izloženost barijumu uzrokuje slabljenje mišića, oštećenje srca, jetre i slezine. Živa može da ošteti rad mozga, bubrega. A kada trudnice dođu u dodir sa živom, mogu da ugroze i zdravlje svog deteta. Kadmijum je takođe štetan jer se taloži u bubrezima, kaže za „Blic“ Slobodanka Janković, doktorka u penziji. Kadmijum se nalazi u čipovima, pa je vrlo verovatno da se i ova supstanca nalazi u vašim mobilnim uređajima.

Šta možete da uradite

Ukoliko u svojim domovima posedujete zastarele i nespravne uređaje, možete ih odneti u ovlašćene reciklažne centre. Kada su u pitanju moblini telefoni koje više ne koristite, možete ih odneti u prodavnice mobilnih telefona (pod uslovom da su uključene u program reciklaže uređaja).

– Stari ili neupotrebljiv mobilni telefon naši sugrađani mogu odneti u bilo koju Telenorovu poslovnicu, odakle će biti prosleđen na reciklažu – rekli su nam iz ove firme. Ipak, kako su nam objasnili iz „Vipa“, ove firme nemaju povrat od recikliranja, stoga svoje telefone možete „dobrovoljno“ odneti, bez novčane nadoknade.

– Tako je propisano zakonom, stare uređaje na reciklažu predajemo bez ikakve zarade od toga – objasnili su.

Postoji mogućnost zarade

Pojedini reciklažni centri vam u zamenu za moblini telefon ili neki drugi uređaj ipak nude novac. Iako je cifra minimalna, ukoliko imate nekoliko uređaja za „baciti“, opet ćete bolje proći, nego da za džabe držite otrovan otpad kod kuće.

– Kada su mali aparati u pitanju, za to ne plaćamo, oni se predaju bez nadoknade. S druge strane, ukoliko donesete lap-top na reciklažu, dobićete 280 dinara – objasnili su nam zaposleni u jednoj firmi.

Za kućište od kompjutera možete dobiti 330 dinara, matična ploča košta 150, dok je monitor skuplji 20 dinara. Najviše ćete zaraditi na televizorima, koje možete unovčiti za 900 dinara.

Sponsored Links:

Šta se ne reciklira u Srbiji

Štampane ploče, baterije, ekrani, hard diskovi, flopi diskovi i ostali optički uređaji, komponente su koje se slabije recikliraju u Srbiji.

– Ove i slične opasne materije se odlažu u posebno ozračene posude u specijalizovanim prostorijama. Nakon sakupljene dovoljne količine, oni se pakuju i izvoze – ispričali su za „Blic“ u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dovitljivi Japanci

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju najavili su da će zlatne, srebrne i bronzane medalje praviti od odbačenih i recikliranih mobilnih telefona i druge elektronike. Sva tri metala potrebna za izradu medalja nalaze se u ovim uređajima, a s obzirom na to da se u Japanu godišnje odbaci oko 650.000 tona elektronskog otpada, pravljenje medalja od recikliranog materijala im neće predstavljati problem.

(Izvor:Blic.rs)