U SUBOTU SU ZIMSKE ZADUŠNICE, NA OVE STVARI OBRATITE PAŽNJU: Ovo OBAVEZNO ponesite na groblje, VERUJE SE DA…

4177

Nakon liturgije, u crkvi se služi parastos, nakon čega se ide do grobova pokojnika

Prve ovogodišnje Zadušnice, zimske, obeležavamo ove subote, 9. marta. Običaj nalaže da se tog dana obiđe i očisti grobno mesto, upale sveće, ali i poseti crkva.

Simbolika Zadušnica ogleda se u prisećanju na preminule, pa je važno da im upalimo sveću. Ukoliko ne možete da odete na grobno mesto, otiđite u crkvu i namenite jednu sveću za pokoj duše preminule osobe.

Šta treba poneti u crkvu, pri polasku na jutarnju liturgiju?

Na zadušnice u crkvu obavezno nosite kuvano žito, crno vino, sveću za žito, sveću za svakog preminulog ili jednu veliku sveću za sve, spisak imena vaših preminulih dragih osoba, kao i, po svojim mogućnostima, novčani prilog za crkvu.

Nakon liturgije, u crkvi se služi parastos, nakon čega se ide do grobova pokojnika.

Šta se nosi na groblje za Zadušnice?

Na grob se uvek nosi sveća, žito i crno vino. Neko nosi i keks, kafu, ili omiljene bombone ili pivo za pokojnika.

Žito, vino i sveća na groblju nose se s posebnom namenom.

Sveća simbolizuje svetlost Hristovu, žito podseća da “zrno tek kad umre rod donosi”, kako je govorio Isus Hrist. Žito će sveštenik preliti vinom koje označava Božje milosrđe koje će zaceliti rane greha.

Veruje se da na zadušnice valja upaliti sveće za pokojnike kako ne bi čitave godine “bili u mraku”. Mnogi misle da se i žito i hrana pripremaju za umrle, ali istina je da se ono daje okupljenima i prolaznicima koji će u molitvama spomenuti pokojnika.

Isto važi za bombone ili ostale slatkiše koji se ostavljaju na groblju.

Izvor: Stil.kurir.rs/Espreso.co.rs

Sponsored Links: