Istina je da za sreću treba malo, jer da biste postali optimista treba samo da promenite ugao gledanja.

Knjiga koje savetuju kako biti veseo i kako voditi srećan život ima sve više, ali vi ne biste trebali da se prepuštate literaturi, niti bi bilo koji pisac trebalo da vam kaže šta da radite. Tajna srećnog života je zapravo u tome kako mislimo i šta mislimo.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Ako smo optimistični, bićemo i srećniji, bez crnih misli, karakterističnih za večite pesimiste kojima je čaša uvek poluprazna.

Osim toga, sagledavanje lepše strane smanjiće vam rizik od srčanih oboljenja, sniziti nivo holesterola i otkloniti oštećenja koja stvara stres – pokazalo je istraživanje.

Međutim, znati koliko je pozitivno razmišljanje dobro i biti optimista dva su potpuno različita pojma, naročito u vreme kada je naš um naviknut da sluša mnogo negativnih stvari.

Ukoliko ste osoba koja više teži ka pesimizmu, slede pravi saveti za vas. Svako od nas je bar jednom u životuizgovorio ove tri rečenice, ali vreme je da se od njih oprostite za sva vremena, ukoliko želite pozitivne misli, koje vode do boljeg raspoloženja, a samim tim i srećnijeg života.

Nisam dovoljno…

Brza, jaka, talentovana – koji god da je pridev u pitanju, pogotovo u slučaju da se i menja nekoliko puta dnevno, stvara osećaj krivice, jer nismo uspeli da ispunimo zadatak. Međutim, kako objašnjava psihijatar Marsija Rejnolds, istina je seledeća: vi ste ono što mislite. Upravo zato je vreme da svoj mozak preusmerite na pozitivna razmišljanja.

„Zapamtite da ste ljudsko biće koje daje sve od sebe. Oprostite sebi, a zatim pronađite neki hobi koji će vam pomoći da se osećate cenjenije i vrednije, pa ćete imati mnogo manje vremena da mislite kako niste dovoljno dobri“ – napisala je Rejnolds na svom blogu.

Oni su bolji od mene!

Teodor Ruzvelt je jednom rekao da je upoređivanje kradljivac radosti. Postoji li nešto tačnije od toga?! Studije su pokazale da kada se osećamo loše, zapravo spuštamo sopstvene kriterijume i ciljeve. Naravno da će uvek postojati neko ko je bolji, ali zašto nikada ne pomislimo da smo i mi od nekoga bolji? Da i mi imamo talenat za nešto?

Psihoterapeut Danijela Tempesta savetuje da, umesto da gledate druge kao odraz vašeg uspeha, pokušate da promenite ugao gledanja.

„Ako je poređenje način na koji vrednujete sebe, uvek ćete biti gubitnik. U ovoj životnoj igri nikada nećete dostići to da budete bolji od svih drugih na sve načine, a zašto biste i bili? Ono što život čini divnim i zanimljivim jeste učenje i od drugih. Umesto da pokušavate da budete bolji od drugih, iskoristite svoju energiju da postanete najbolja verzija samog sebe“ – objasnila je Tempesta.

Sponsored Links:

Može li jednom u životu nešto da bude kako treba?

Svi imamo te dane kada nam sve ispada iz ruke, slomimo štiklu ili smo besni. Ako imate problem da pronađetesvetlu tačku u ne tako svetlom danu, uzmite olovku u šake. Studijom je dokazano da su učesnici koji su zapisivali pozitivna iskustva tokom celog dana, bili bolje raspoloženi i manje su posećivali zdravstvene ustanove, u odnosu na one koji nisu praktikovali zapisivanje. Osvrt na pozitivne stvari koje su vam se dogodile u toku dana izbacićepozitivnost u prvi plan, a uskoro ćete primetiti i da je zapravo sve kako treba, samo ponekad ispustite šolju kafe, što se dešava i najuspešnijima.

(Izvor: dnevne.rs)