“ULAZIMO U PERIOD ČESTIH ZEMLJOTRESA” Stručnjaci predviđaju: Ove tačke u Srbiji su NAJKRITIČNIJE – evo kolika bi šteta mogla biti

58

Zemljotres jačine 5.4 stepena po Rihterovoj skali potresao je teritoriju Crne Gore pre nekoliko dana. Od tada, tlo ne miruje, pa se svakoga dana registruju manji potresi, a poneki se čak osećaju i u Beogradu. Da li i Srbiji preti jedan takav zemljotres i da kakvo nas leto čeka otkrio je Ivan Ristić, elektrotehničar koji se već tri decenije profesionalno bavi meteorologijom.

– Tlo se ne smiruje. Ulazimo u period godine kada su zemljotresi češći u Srbiji. U proleće su se desili svi najjači zemljotresi na našem području. Najkritičnije je, kao i uvek, centralna Srbija, Kopaonik, Ćuprija, Kragujevac, Čačak… Tu gde se spajaju putevi i auto-putevi ima nekih raseda – kaže Ristić.

Kako navodi, kod nas bi najjači zemljotres mogao da bude do 6 Rihtera, što, ukoliko budemo vodili računa o gradnji, ne bi trebalo da dovede do većih šteta, ističe Ristić.

Zemljotres magnitude 5 stepeni po Rihteru

Još je ranije seizmološkinja Ana Mladenović navela da stručnjaci i dalje očekuju zemljotres magnitude oko 5 stepeni u Srbiji.

– A ono što smo mnogo puta govorili, očekuje nas neki zemljotres koji bi imao magnitudu oko 5, to i dalje očekujemo, samo ne znamo kada i gde tačno. Negde u šumadijskom delu najverovatnije – kaže Mladenović.

Ističe da postoje i razne metode kako se dolazi do toga koje jačine zemljotres može pogoditi određeni prostor.

– Mi istražujemo rasede koji su direktno odgovorni za dešavanje zemljotresa i onda na osnovu njihove geometrije, kinematike, odnosno brzine kretanja po njima i načina kretanja mi možemo da pretpostavimo koji bi rased mogao da bude odgovoran za dešavanje i zemljotrese u budućnosti – rekla je seizmološkinja Ana Mladenović za “Nova” TV.

Izvor: Blic.rs/Kurir.rs