Visoka borbena sposobnost, pokretljivost i snaga ruske vojske su povezani sa tekućom modernizacijom vojne opreme, a takođe i sa dostignućima elektronike i inženjerske genijalnosti. Takvu procenu ruske vojske je dao nemački general Hans-Lotar Domreze u intervjuu austrijskom izdanju Contra Magazin. Odvojeno naglašavajući da su ove promene bile potpuno iznenađenje za zapadne vojnike.

Lista pretnji

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Domreze nije prvi član NATO koji konstatuje činjenicu da je modernizacija ruske vojske dovela do pojave ozbiljnog suparnika za Severo-atlantsku alijansu. Komandant američke pešadije u Evropi general Ben Hodžes u intervjuu za Defense News je priznao nemogućnost reagovanja na nivou ruske vojske.

– Sposobnost Rusije da brzo premesti veliki broj svojih vojnika – je ono što meni najviše smeta – rekao je Hodžes.

General kaže da Rusi imaju veliki potencijal na Krimu, sa kojim mogu „da blokiraju pristup do Crnog mora“. On takođe smatra da Moskva može da „stvori prostor sa ograničenim pristupom području od jedne četvrtine Sredozemnog mora putem sredstava protivvazdušne odbrane, koju je Rusija postavila u Siriji“.

A kad bi se setili napada na teroriste Islamske države krstarećim raketama „Kalibar“ iz Kaspijskog mora, onda situacija deluje još tužnije. Domreze izjavljuje – lansiranje raketa sa brodova u Kaspijskom moru po ciljevima u Siriji je pokazalo, teoretski, da je Rusija u stanju da preti na isti način i Berlinu. Ovi faktori čine SAD i NATO zabrinutim.

Treba videti realnost

Kukanje NATO vojnika o povećanju ruske moći je naravno ugodno uhu ruskih patriota. Ali moramo biti objektivni. Prema podacima Stokholmskog instituta za istraživanje problema sveta (SIPRI), NATO i SAD imaju više od 3,3 miliona vojnika – to je 4,3 puta više nego što ima Rusija. Velika prednost u avionima – više od 20 hiljada protiv 3 429 ruskih. Flota ne može ni da se uporedi – 1 734 NATO protiv 305 ruskih brodova. Vojnih baza imaju 150, a Rusi samo 6. I što je najbitnije – 28 zemalja, članica NATO, ima 50 procenata svetskog BDP-a, a Rusija 2 posto. Ali se plaše. Stavljaju tenkove oko ruske granice.

Prema oceni ruskog Ministarstva odbrane, Severoatlantska alijansa deluje u suprotnosti sa sprozaumima – NATO je rasporedio na ruskim zapadnim granicama veliki kontingent vojnika, uglavnom američkih, i sprovodi neviđenu vojnu aktivnost.

Poljski ministar odbrane Antonij Macerevič na je za radio“Maryja“ još jednom izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti na samitu NATO u Varšavi izostati „nemački veto“ na formiranje stalnih vojnih baza alijanse u Poljskoj. Isto traži Brisel i estonski premijer Taavi Rijvas.

A predsednik Poljske Andržej Duda redovno ponovlja da Varšavi treba postavljanje baza NATO pakta na njenoj teritoriji.

Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, samo 2015. godine u baltičkim državima, Poljskoj i Rumuniji, NATO kontingent je povećan po avionima osam puta, a po broju vojnika 13 puta. Na njihovu teritoriju je stiglo još 300 tenkova i pešadijskih borbenih vozila. U Belgiji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj i Turskoj se nalazi oko 200 američkih nuklearnih bombi V61-12.

Sponsored Links:

Rusija najopasniji suparnik

Ali ipak su zapadni generali u pravu – Rusija je pravi suparnik za njih, jak, energičan, dobro naoružan. Prvi znak koji je ovo pokazao je bila operacija podrški referenduma o samoopredeljenju Republike Krim.

Prema rečima bivšeg komandanta NATO snaga u Evropi, penzionisanog admirala Džejmsa Stavridisa, ključ uspešne kampanje na Krimu je bilo kombinovane metode sajber ratovanja, aktivne informacione podrške i dobre obuke specijalnih jedinica.

Sve ovo je omogućilo Rusiji da preuzme inicijativu od Zapada. Stavridis je takođe rekao da su se dejstva ruske vojske puno promenila sa vremena čečenske kampanje 2000. godine.

– Pristup pešadijske vojske RF prema rešavanju njihovih zadataka se značajno promenio. Oni su briljantno odigrali svoje – citiraju admirala zapadne novine.

I sve to u pozadine intenzivnog korišćenja modernog oružja i tehnike. Ukoliko pogledamo operaciju u Siriji – od 30 septembra 2015. godine vazduhoplovne snage su napravile 5 662 akcija, uključujući i 145 letova strateških raketih nosača i bombardera dugog dometa, ispaljeno je 97 krstarećih raketa morskog i vazdušnog baziranja.

U Siriji Moskva koristi najnovije naoružanje kao što su rakete „Kalibar“, protivavionski sistemi S-400 i „Pancir“, bombarderi Su-34 i strateški raketni nosači Tu-160 sa najnovima krstarećim raketima dugog dometa H-101 i „staru“ tehniku-bombardere Su-24.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da je oprema ruske vojske sa savremenim naoružanjem i vojnom tehnikom pojačana na 47 procenata 2015. godine. Deo modernog oružja u Vojno-kosmičkim snagama je 52 procenta. Prema planovima za 2016.godinu, vojska dobija dva brigadna kompleta raketnih kompleksa „Iskander-M“ i raketnih sistema za višestruko lansiranje „Tornado-S“, a takođe jedan brigadni komplet antiraketnog sistema „Buk M3“, šest bataljona novih tenkova i borbenih pešadijskih vozila.

Vojno-kosmičke snage i avijacija dobiće više od 200 novih i modernizovanih modela aviona. Biće ponovo naoružana 5 protivavionska raketna puka sistemima S-400. Osim toga, prema Šojguu, nivo opremljenosti modernim oružjem u ruskim nuklearnim kapacitetima je stigao na 55 procenata. U stalnu borbenu pripravnost je uvedeno 95 procenata nuklearnih postrojenja.

Sponsored Links:

Ali „novo gvožđe“ je samo spoljašnji aspekt procesa modernizacije vojske. Uobičajene „neočekivane provere“ su mnogo više značajne.

Samo u jednoj strateškoj vežbi „Centar-2105“ je istovremeno bilo uključeno 95 000 vojnika, više od 7 hiljada jedinica oružja i vojne tehnike, do 170 aviona i 20 brodova.

„Centar-2015″ može se smatrati kao pobeda vojnih reformi u zemlji. Ključni korak u procesu izgradnje potpuno nove, borbeno spremne, i što je najvažnije – efikasne ruske vojne mašine.Kao što je priznao u svom izveštaju istraživački centar Evropske liderske mreže (ELN), prema ovim važnim indikatorima, koji su u direktnoj vezi sa borbenom pripravnošću vojske i flote, Oružane snage Ruske Federacije su u velikoj meri premašile NATO saveznike. U principu, NATO generali imaju razloge za tugu. Ako ne brojem, onda kvalitetom borbene obuke, taktikom i efikasnim korišćenjem sredstava, Moskva je zaista vojno prevazašila Brisel.

Sponsored Links: