VERNICI DANAS SLAVE VELIKE SVETITELJE: Bićete spašeni svake NEVOLJE ako danas IZGOVORITE ove reči

803

Na dan kada se slave ovi sveci veoma je važno poći stopama Svetog Arhipa i učiniti jednu bitnu stvar, veruju hrišćani

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju

Pored 12 najpoznatijih apostola, prvih učenika Isusa Hrista, hrišćani veruju da je Bog odabrao još 70 vernika koji bi propovedali i širili hrišćanstvo.

Među njima su apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Ko su sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija?

Svetog Arhipa pominjao je još apostol Pavle u Poslanici Kološanima, u kojoj ga je nazvao svojim “drugom u vojevanju”, dok je Filimon upamćen jer je svoj dom pretvorio u hram – vernici su se u njemu okupljali radi molitve, a u njoj je služila njegova supruga Sveta Apfija. Filimon je potom da putuje po svetu i propoveda jevanđelja.

Na dan kada su mnogobošci slavili Artemidu, hrišćani su se okupili u Filimonovoj i Apfijinoj kući, a potom su se pojavili neznabošci i sve ih odveli u zatočeništvu. Arhip, Filimon i Apfija su išibani i tučeni, pa zakopani u zemlju do pojasa i kamenovani.

Supružnici su u tim mukama umrli, dok je Arhip na samrti iskopan iz rupe i dat deci da se “igraju”, tako što su ga boli noževima sve dok nije umro.

Običaji na praznik Arhipa, Filimona i Apfije

Prema legendi, kada je shvatio da je smrt stigla po njega, Sveti Arhip oprostio je svojim mučiteljima i radosno krenuo u smrt, svojim prijateljima i Hristu. Zbog toga hrišćani veruju da na ovaj praznik valja oprostiti sve onima koji su se ogrešili o nas.

Na dan Svetih apostola Arhipa, Filimona i Apfije izgovara se i kratka molitva koju, pre predanju, treba da ponavljaju svi koji su imali težak period iza sebe ili su trenutno u nekoj nevolji.

Molitva glasi:

“Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.”

Sponsored Links:

Izvor: Glossy.espreso.co.rs