VOJSKA Srbije uskoro će dobiti 30 borbenih vozila „hamer“, vrednih najmanje tri miliona dolara. Borna kola čuvene marke „XMMWY“ (poznatije kao „hamvi“) našim oružanim snagama stići će kao donacija Sjedinjenih Američkih Država.

U toku su završni razgovori o detaljima poklona, a polovina vozila već čeka na prijem u Vojsci Srbije.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Prema saznanjima „Novosti“, američki „hameri“ dobiće raspored u Specijalnoj brigadi, kao i u brigadama koje izvršavaju zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti. Deo ovih vozila biće stavljen na raspolaganje jedinicama koje se upućuju u međunarodne operacije pod zastavom UN i EU, što će podići ugled naših mirovnjaka u svetu.

– Reč je o izuzetnoj donaciji američke vlade, koja će poboljšati opremljenost naših jedinica – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. – „Hameri“ su vozila koja odgovaraju većini misija i zadataka koje izvršava Vojska Srbije. Razgovori o primopredaji su u finalnoj fazi, posle čega će u Srbiju stići i ostatak dogovorenog kontingenta.

Vozila koja bi trebalo da stignu početkom 2017. godine, prema vojnim pravilima, prvo će biti upućena u Tehnički opitni centar, koji će obaviti sve potrebne testove i ispitivanja. Kada dobiju pečat vojnih inženjera džipovi će dobiti i raspored u jedinicama.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da ovo nije prva ovakva donacija SAD Vojsci Srbije. Vlada u Vašingtonu 2013. godine poklonila nam je 21 vozilo „hamer“. Ovim terencima trenutno se voze pripadnici Specijalne brigade iz Pančeva, kao i vojnici jedinica koje prolaze obuku u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Stejt department poslao je u Srbiju vozila sa oznakom „115 A1“, bez oklopa, naoružanja i sistema veze. Džipovi su Srbiji isporučeni bez naoružanja i sredstava veze, a tu nadogradnju uspešno je obavio Tehnički remontni zavod iz Čačka.

NAORUŽANjE

U „HAMERE“ stigle 2013. godine naoružanje su ugradili čačanski vojni inženjeri uz pomoć kolega iz Vojnotehničkog instituta. Američki džipovi, zavisno od potreba, pojačani su protivavionskim mitraljezom M-87 kalibra 12,7, lakim pešadijskim mitraljezom M-84 od 7,62 milimetara, kao i automatskim bacačem granata kalibra 30 milimetara.

U borbena vozila ugrađen je radio uređaj „tales“, koji podržava sve oblike prenosa podataka, uključujući i video signal dobijen preko satelita.

(Izvor: Novosti.rs)