Najnovija analiza Evropskog saveta za spoljne poslove, sa sedištem u Londonu, o sve većem uticaju Rusije na Zapadni Balkan je tek delimično tačna, smatra analitičar Dragomir Anđelković. Zapad, prema njegovim rečima, tu nema šta novo da ponudi.

Rusija je, kaže on, uvek imala, makar u srpskom delu tog takozvanog Zapadnog Balkana, ogromne simpatije i ogroman moralni uticaj, tako da ona na neki institucionalan način nije morala previše ni da radi na tom uticaju.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Anđelković smatra da je analiza Saveta pre poziv evropskim i američkim strukturama da pojačaju propagandu i pritisak na zapadnobalkanske zemlje, nego da urade nešto pozitivno. Do sada su, dodao je, mogli mnogo toga pozitivnog da urade, a nisu.

„Sada kada se Rusija malo aktivirala, Zapad se plaši da će se klatno potpuno pomeriti na rusku stranu. Naprosto, Rusiji je, zbog podrške koju ima u narodu, za jačanje svog uticaja dovoljno da uloži 100 puta manje nego što to mora da uradi Zapad“, rekao je Anđelković za Sputnjik.

On je, pritom, dodao da Rusija na Balkanu ne radi ništa agresivno, niti nešto što bi ga destabilizovalo. Moskva se drži parole — Balkan balkanskim narodima, za razliku od Zapada koji, kako kaže, pokušava da dominira ovdašnjim prostorom i da odlučuje u ime njegovih naroda.

Na ocenu Evropskog saveta za spoljne poslove da je stvaranje „kritične mase proruskih snaga pomoglo Moskvi da ostvari ciljeve — zaustavljanje stabilizacije i demokratizacije Balkana i smanjenje privlačnosti evrointegracija“, Anđelković kaže da je situacija, zapravo, suprotna tome.

„Ovde se radi o praznim frazama izrečenim na račun Rusije, gde se menjaju teze. Zapravo, Zapad je onaj koji ovde destabiliše stvari i meša se u sve, a Rusija samo pokušava da građani balkanskih zemalja demokratskim putem budu gospodari u svojoj zemlji“, zaključio je Anđelković.

Na pitanje da li posle objavljivanja analize očekuje neke konkretne poteze Zapada na Balkanu, Anđelković ne vidi šta bi oni to još mogli da preduzmu.

„Zapad je već dosta toga preduzeo, kontrolišu veliki deo medija, imaju veliki broj nevladinih organizacija, organizuju po svojoj želji ’narandžaste‘ revolucije, kao što sad pokušavaju u Makedoniji. Znači, oni već sad rade sve što mogu kako bi ojačali svoj uticaj. Ja ne vidim šta bi oni mogli više osim da vojno intervenišu, a prošla su vremena za nešto tako. Zato mislim da su to prazne priče“, naveo je Anđelković.

Po njegovoj oceni, Zapad sve što može radi, i to na krajnje agresivan i nedemokratski način, a rezultatima nije zadovoljan jer, kako napominje, zaboravljaju faktor — simpatija naroda.

„Nemoguće je nekoga bajonetima i propagandom naterati da vas voli. Ljubav ne može da se kupi i Zapad je frustriran što mu napori ne uspevaju“, zaključio je Anđelković.