Tvit novoizabranog američkog predsednika u kojem je odluku Kremlјa da ne odgovori na Obamine sankcije nazvao „odličnim potezom“, proširio se na društvenim mrežama. Neočekivani Putinov odgovor dominira američkim medijima.

„Odličan potez Vladimira Putina — oduvek sam znao da je veoma pametan!“, bila je reakcija Donalda Trampa na odluku ruskog lidera da ne proteruje američke diplomate kao odmazdu zbog sankcija Vašingtona.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Umesto toga, ruski predsednik pozvao je decu zaposlenih u zapadnim diplomatskim misijama na novogodišnje dečje predstave u Kremlјu, jer se, kako kaže „Moskva neće spuštati na nivo kuhinjske diplomatije“.

„Dalјe korake za obnovu rusko-američkih odnosa gradićemo na osnovu politike koju će voditi administracija Donalda Trampa“, navodi se na sajtu Kremlјa.

Vladimir Putin takođe je čestitao narednu 2017. godinu Baraku Obami, novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu i američkom narodu.

Asimetrični odgovor Rusije na američke sankcije nastavlјa da dominira globalnim temama. Svetska štampa analizira razloge odbijanja Vladimira Putina da protera diplomate i Trampovu reakciju.

„Nemoguće je zamisliti jači kontrast između reči sadašnjeg i budućeg američkog predsednika“, piše Bi-Bi-Si. Dopisnik naziva Trampov tvit dramatičnim odstupanjem od tradicije prelaznog perioda između dve administracije i krivi budućeg predsednika da se „približio neprijatelјu SAD“.

Sada bi Donald Tramp mogao da ostane sam u sopstvenoj vladi — akcije Obame dobile su široku međupartijsku podršku, a u Kongresu je za sledeću nedelјu već zakazana rasprava o ruskim sajber-napadima, zaklјučuje Bi-Bi-Si.

Upravo sa Kongresom treba da se suoči budući predsednik SAD“, nastavlјa misao „Blumberg“.

Trampov tvit sa pohvalom Putinu raširio se na društvenim mrežama i čak ga je retvitovao nalog ruske ambasade u Vašingtonu.

Međutim, vodeći stručnjak za ruske poslove sa Harvarda Sajmon Saradžjan smatra nema ništa iznenađujućeg u ovoj reakciji: „On ima razloga da smatra odluku Moskve pametnim potezom“.

Agencija navodi da „kada bi Putin pošao na odgovarajuće mere, što je normalno u takvim situacijama, to bi vezalo ruke Trampu i on bi morao mnogo da manevriše da bi ispunio svoja obećanja o obnovi odnosa sa Rusijom“.

„Vladimir Putin je internet trol“ bio je provokativni naslov na početnoj stranici Si-En-Ena. Televizija komentariše objavu na tviter-nalogu Rusije sa pozivom deci američkih diplomata na predstave u Kremlјu.

Sponsored Links:

Reporter ističe da je odsustvo simetričnog odgovora iznenadilo mnoge američke stručnjake, ali u retrospektivi reakcija Moskve izgleda inscenirana: prvo nagoveštaj na žestoke recipročne mere, a zatim demonstrativna velikodušnost.

„To je zaista lukav potez“, smatra šef ruskog programa stručnog centra „Čatam haus“ u Londonu Džejms Niksi.

On smatra da iako se Rusija oseća uvređenom, Putin može sebi da priušti nekoliko nedelјa čekanja. Si-En-En zaklјučuje da Kremlј strplјivo čeka dolazak novog američkog predsednika.

(Izvor:vestinet.rs)