ZAŠTO SU NEKIM POKOJNICIMA OTVORENE OČI: Evo šta se događa sa telom nakon smrti!

1

Gašenje našeg tela nakon smrti može da bude fascinantno i zastrašujuće – ukoliko se osmelite da idete korak dalje. Kada čovek umre, slično kao i kod životinja, dolazi do određenih hemijskih reakcija i telo počinje prirodan proces raspadanja. Holi Vilijams, pogrebnica iz Teksasa, za BBC je opisala svoj posao na primeru pokojnika Džona.

– Potrebno je samo malo snage da bi se slomilo – napominje pogrebnica Holi Vilijams podižući Džonovu ruku i nežno savijajući prste i lakat pokojnika – Što je svežije telo, to mi je lakše da radim.

Vilijams govori nežno i ima, s obzirom na posao, veoma veselo raspoloženje. Ona je u dosadašnjem radu videla i radila na mrtvim telima još kao mala. Ima 28 godina i do sada je na njenom stolu ležalo barem 1.000 mrtvih tela. Džon je umro oko četiri sata pre nego što je doveden u mrtvačnicu. Bio je relativno zdrav tokom celog života.

Radio je na poljima nafte u Teksasu i u tom poslu je bio fizički aktivan, te je bio u dobroj kondiciji. Nekoliko decenija pre smrti je ostavio cigarete, a alkohol je pio samo povremeno. Zatim je jednog hladnog januarskog jutra doživeo snažan srčani udar, pao na pod i gotovo momentalno umro. Imao je samo 57 godina.

On sada leži na Holinom metalnom stolu, njegovo telo je umotano u beli čaršav, hladan je i na koži se naziru zeleno-ljubičasti tragovi koji ukazuju na početak raspadanja.

Naučnim jezikom rečeno, ovo su procesi kroz koje naše telo prođe nakon smrti: Razgrađivanje tela počinje već nekoliko minuta nakon smrti sa procesom koji se zove „autolysis“ (samoraspadanje).

-Ubrzo nakon što srce prestane da radi, ćelije ne dobijaju kiseonik, i toksini dovode do hemijskih reakcija unutar njih, te dolazi do degradacije ćelija. Ovo se najpre dešava u slezini i jetri, a potom i u svim ostalim organima i tkivima.

-Oštećene krvne ćelije počinju da se izlivaju iz oštećenih krvnih sudova i smeštaju se u kapilarima i malim vanama što dovodi do promene boje kože.

-Temperatura tela opada sve dok se ne svede na temperaturu okoline.
-Nakon smrti, ćelije više nemaju energetski pokretač, te proteini ostaju „zaključani“ na istom mestu. Tako telo ostaje ukočeno, pre svega kapci, vilica, vrat i udovi. To je razlog zbog kojeg neko ko umre sa otovrenim očima, ostaju mu tako.

-U ovoj fazi, unutar tela se poveća broj bakterija. Najveći broj njih se povećava unutar stomaka, gde se nalaze trilioni bakterija od najmanje 1.000 različitih vrsta.

-Imuni sistem prestaje da radi, što dozvoljava mikrobima da se šire i razmnožavaju.
-Pod uticajem hemijskih reakcija, pojavljuju se plikovi po telu i stvara se gasni pritisak koji nekada dovede do eksplozije stomaka.

-Različite vrste larvi dovršavaju proces raspadanja, koje stvara veoma plodno zemljište na kojem se najčešće sade različite vrste bilja i cveća.

(Izvor: Srbijadanas.com)

Sponsored Links: